Mazhoranca dhe opozita janë bashkuar në një tryezë për të diskutuar rreth aksesit në dokumentet historike dhe hapjen e dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit. Kryetari i grupit parlamentar të PS, Taulant Balla tha se kanë të njëjtin qëllim, të largojnë nga politika bashkëpunëtorët e ish Sigurimit të Shtetit që s’mund të mbajnë poste të larta.

“Për të siguruar standardin e pastërtisë së figurës kremi propozuar nisma ligjore. Njëra ka të bëjë me garantimin e integritetit dhe tjetra ndryshime në ligj. Hera e parë që jemi në një panel me kryetarin e opozitës për këtë çështje. Edhe nisma që ka ardhur nga opozita është e mirëpritur nga ana jonë. Kanë përdorur model tjetër, synimi është i njëjtë. Ke qenë bashkëpunëtor i sigurimit të shtetit, s’mund të jesh në këtë sallë, as president, as kryeministër apo në institucionet që parashikon Kushtetuta. S’mund të jesh kryetar i një partie politike në Shqipërinë e vitit 2023 nëse ke bashkëpunuar me sigurimin e shtetit”, tha Balla.

Ndërsa kryetari i grupit parlamentar të PD, Enkelejd Alibeaj tha se ka 32 vite që politika shqiptare nuk ndërmerr akte serioze për shkak të shantazhit në politikë. Alibeaj theksoi se hapja e dosjeve dhe lustracioni s’duhet të kthehen në luftë politike ndaj kundërshtarëve. Ai e cilëson të vërtetën të cunguar gjatë të gjithë këtyre viteve dhe sipas tij, nëse nuk merr fund kjo çështje do vijojë shantazhi politik për mohapjen e dosjeve.

Alibeaj përmendi edhe dosjen ku Ilir Meta përmendet si spiun i ish Sigurimit të Shtetit duke thënë se ende është çështje e zgjidhur.

“Shteti shqiptar dhe shoqëria kanë dështuar në mënyrë dramatike dhe mizore për të tejkaluar një nga standardet morale, ndëshkimin e diktaturës me instrumentat që Europa e Perëndimit ia ka dhënë asaj të Lindjes, aksesi në dokumentet e Sigurimit të Shtetit. 32 vite politika shqiptare nuk ka ndërmarrë akte serioze. Jo vetëm kaq por shantazhi në politikë ka qenë një nga instrumentat e luftës politike. Kjo ka ndodhur në Shqipëri. Kjo ka qenë pengesa më e madhe se përse dosjet nuk janë hapur, e vërteta ka qenë e cunguar. Lufta politike e ka përdorur dhe ky është keqpërdorimi më i madh që i është bërë kësaj pjese të rëndësishme të koshiencës. Shoqërisë shqiptare i është ofruar harresa. Është i vonuar, por duhet bërë. Nëse s’merr fund do vazhdojë dhe hanxhari i shantazhit në sfera politike. Në gusht nisi si provokim i një lufte politike dhe sot është ende e pazgjidhur. Propozimi i bërë nga ne ishte ky, të hapen dosjet për këdo dhe pa kufizim. Gjyqtari i vërtetë të mos jenë palët politike në parlament se rreziku i përdorjes për luftë politike është i pranishëm por të jetë publik. Ligji i Lustracionit mund të duket arkaike që në Shqipëri të mund të flitet për lustracionin në 2023. Lustracioni të jetë pa thika, të mos jetë lojë politike”, tha Alibeaj.

Për të pastruar politikën nga personat e lidhur me ish sigurimin e shtetit, Kuvendi i ka hapur rrugë rivlerësimit të pastërtisë së figurës për politikanët dhe funksionarët publikë, pavarësisht certifikatave nga komisionet Mezini-Bezhani. Ndërkohë në Komisionin e Ligjeve vijon shqyrtimi për nismën ligjore të lustracionit ndërsa hapja e dosjeve është votuar.