Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj, është pjesë e delegacionit zyrtar të qeverisë shqiptare të kryesuar nga Kryeministri Edi Rama, i cili po zhvillon një vizitë pune në Athinë, Greqi. Gjatë kësaj vizite, Ministrja Ibrahimaj mori pjesë në Forumin Ekonomik të organizuar nga “Forumi Ekonomik DELPHI”, ku ishin të pranishme dhe kompanitë më të rëndësishme greke që operojnë në fusha si energjia, transporti dhe turizmi, si dhe dhomat e tregtisë dhe industrisë së shtetit fqinj.
Ministrja Ibrahimaj vlerësoi organizimin e këtij eventi si një mundësi shumë të mirë për të diskutuar mbi ecurinë e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve dhe nevojën për ta forcuar atë më tej në të ardhmen. Aktualisht në vendin tonë operojnë rreth 760 biznese greke, por sipas Ministres Ibrahimaj, ka ende potencial të pashfrytëzuar në marrëdhëniet ekonomike mes dy vendeve dhe Shqipëria paraqet për kompanitë greke një treg potencial për të zgjeruar investimet e tyre, në sektorë të ndryshëm të ekonomisë.

Ministrja tha se Shqipëria ka një kuadër ligjor miqësor ndaj biznesit dhe tërheqjes së investitorëve të huaj, një regjim tatimor shumë konkurrues, me disa nga normat më të ulëta në rajon dhe stimuj shtesë për investime strategjike.
Zhvillimi i shpejtë i infrastrukturës në sektorë si energjia, telekomunikacioni, rrugët dhe autostradat, transporti detar dhe ajror, e ka bërë Shqipërinë një vend tërheqës për investimet e huaja, ndërsa Bashkimi Europian është partneri më i madh tregtar i vendit tonë.

“Për të forcuar marrëdhëniet në të ardhmen është thelbësore të shikohen sektorët strategjikë, ata që do të luajnë rolin më të madh në ekonominë e së nesërmes, dhe të kërkojmë të tërheqim kapital në këto fusha”, tha Ibrahimaj.
Në vitet e fundit, interesi më i madh i kompanive greke për të investuar në Shqipëri është fokusuar në sektorin e energjisë, me investime në prodhimin e paneleve fotovoltaike, si dhe në funksionimin dhe prodhimin e burimeve të rinovueshme të energjisë. Ministrja Ibrahimaj tha se energjia e rinovueshme përbën një sektor strategjik për planet e ardhshme të rritjes së Shqipërisë dhe informoi se Shqipëria ka zhvilluar një kuadër të ri ligjor që lehtëson lidhjen me rrjetin e energjisë dhe do të vazhdojë të ndërmarrë masa të reja për zhvillimin e mëtejshëm të sektorit.

Nga ana tjetër, politikat e qeverisë shqiptare janë orientuar drejt zhvillimit të një ekonomie të drejtuar nga inovacioni, ku është zhvilluar një kuadër ligjor i dedikuar për zhvillimin e startup-eve inovative, me masa tërheqëse fiskale mbështetëse;  është duke hartuar një ligj tjetër për të ashtuquajturit “nomadë dixhitalë” – specialistë të IT-së që punojnë në distancë – të jetojnë dhe punojnë në Shqipëri për kompanitë e vendosura diku tjetër.

Ministrja Ibrahimaj theksoi faktin se qeveria shqiptare ka investuar shumë në dixhitalizimin e shërbimeve publike për të kursyer kohë dhe kosto për bizneset dhe qytetarët, ku aktualisht në e-Albania, platformën online me një ndalesë në vend ofrohen 1227 shërbime elektronike publike, 756 prej të cilave janë të disponueshme edhe për bizneset.

Vitet e fundit Shqipëria është e përfshirë në një sërë nismash rajonale, një prej të cilave Procesi i Berlinit, të cilat synojnë të krijojnë një treg të përbashkët rajonal në të gjithë Ballkanin Perëndimor dhe në këtë kuadër, Shqipëria përbën një destinacion potencial për të bërë biznes jo vetëm për tregun e saj të brendshëm, por për një treg rajonal të përbërë nga mbi 16 milionë konsumatorë.

Ministrja përmendi faktin se qeveria shqiptare po punon për vendosjen e korsive të gjelbra me anëtarët e BE-së në pikat ndërkufitare dhe tha se mirëpret vullnetin e qeverisë greke për të ndihmuar dhe zhvilluar këtë proces.  

Rritja e bashkëpunimit në këtë fushë, sipas Ministres, do të ofronte një shërbim nga i cili do të përfitojnë shumë bizneset në të dy anët e kufirit, duke ulur kohën dhe koston e nevojshme për transportin e mallrave në të dy tregjet.

Fjala e Ministres:

Është një nder të jem sot këtu dhe të shfrytëzoj këtë mundësi për të diskutuar mbi bashkëpunimin aktual ekonomik midis Shqipërisë dhe Greqisë dhe veçanërisht nevojën për ta forcuar më tej atë në të ardhmen.
Siç mund ta dini, Shqipëria ka një vendndodhje strategjike në Ballkanin Perëndimor, në udhëkryqin e disa prej korridoreve më të rëndësishme tranzite të Evropës. Për shkak të marrëveshjes sonë të tregtisë së lirë, Shqipëria ka akses të lehtë në tregjet e mëdha, një regjim tregtar shumë të liberalizuar, duke krijuar kështu një mjedis shumë miqësor dhe pro-biznes për të operuar. Përveç kësaj, Shqipëria ofron një regjim tatimor shumë konkurrues, me disa nga normat më të ulëta në rajon dhe stimuj shtesë për investime strategjike.
Zhvillimi ynë i shpejtë i infrastrukturës, në sektorë si energjia, telekomunikacioni, rrugët dhe autostradat, transporti detar dhe ajror, e ka bërë Shqipërinë një vend tërheqës edhe për investimet e huaja. Afërsia dhe zhvillimi i shpejtë i infrastrukturës e ka bërë BE-në partnerin më të madh tregtar të Shqipërisë deri tani.
Dhe në këtë marrëdhënie Greqia luan një rol shumë të rëndësishëm.  
Lidhjet tona të përbashkëta nuk janë vetëm ekonomike, por ato forcohen edhe nga pothuajse miliona njerëz që ndajnë një trashëgimi me të dy vendet. Që nga rënia e komunizmit, kompanitë greke e kanë parë Shqipërinë si një destinacion kyç për investime. Sot ne kemi një prani të konsiderueshme greke në Shqipëri, me mbi 760 biznese greke që operojnë aktualisht në vend. Këto biznese janë mbështetur në kuadrin tonë ligjor miqësor ndaj biznesit, i cili vë një theks të rëndësishëm në tërheqjen e investitorëve të huaj, duke u dhënë atyre garanci të rëndësishme.
Por kjo marrëdhënie duhet rindezur dhe zhvilluar për të ardhmen. Ndërsa tregtia përtej kufirit mes dy vendeve tona ka vazhduar të rritet vitet e fundit, investimet greke në Shqipëri nuk janë aq të spikatura sa dikur gjatë dy dekadave të para pas rënies së komunizmit.
Për të forcuar sërish këtë marrëdhënie në të ardhmen, besoj se është thelbësore të shikohen sektorët strategjikë, ata që do të luajnë rolin më të madh në ekonominë e së nesërmes, dhe të kërkojmë të tërheqim kapital në këto fusha.
Në fakt, vitet e fundit, interesi më i madh i kompanive greke për të investuar në Shqipëri është fokusuar në sektorin e energjisë, me investime në prodhimin e paneleve fotovoltaike, si dhe në funksionimin dhe prodhimin e burimeve të rinovueshme të energjisë. Si pothuajse kudo në Evropë sot, energjia e rinovueshme është një sektor strategjik për planet e ardhshme të rritjes së Shqipërisë. Ne kemi zhvilluar një kuadër të ri ligjor që lehtëson lidhjen me rrjetin e energjisë dhe do të vazhdojmë të shikojmë masa të reja për zhvillimin e mëtejshëm të sektorit.
Vitet e fundit, qeveria shqiptare, të cilën kam privilegjin të drejtoj, i ka vënë theks të madh zhvillimit të një ekonomie të drejtuar nga inovacioni, dhe për këtë qëllim, ne kemi zhvilluar një kuadër ligjor të dedikuar për zhvillimin e startup-eve inovative me masa tërheqëse fiskale mbështetëse si p.sh. si grante dhe lehtësime tatimore. Ndërsa flasim, po hartojmë edhe një ligj tjetër, i cili do t’ua lehtësojë të ashtuquajturve “nomadë dixhitalë” – specialistë të IT-së që punojnë në distancë – të jetojnë dhe punojnë në Shqipëri për kompanitë e vendosura diku tjetër.
Kemi investuar shumë në dixhitalizimin e shërbimeve publike për të kursyer kohë dhe kosto për bizneset dhe qytetarët. Sot, e-Albania, platforma online me një ndalesë në vend, ofron 1227 shërbime elektronike publike, 756 prej të cilave janë të disponueshme edhe për biznes. 83 institucione publike ofrojnë shërbimet e tyre përmes pikës së vetme të kontaktit e-Albania, falë Platformës së Ndërveprimit të Qeverisë ku kombinohen 58 regjistra elektronikë në kohë reale.
Shqipëria është gjithashtu e përfshirë në një sërë nismash rajonale, si Procesi i Berlinit, të cilat synojnë të krijojnë një treg të përbashkët rajonal në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Ne dëshirojmë që kompanitë greke ta shohin Shqipërinë si një destinacion potencial jo vetëm për tregun e saj të brendshëm, por për një treg rajonal të përbërë nga mbi 16 milionë konsumatorë.
Ne po punojmë për vendosjen e korsive të gjelbra me anëtarët e BE-së në pikat ndërkufitare dhe mirëpresim vullnetin e qeverisë greke për të ndihmuar dhe zhvilluar këtë proces.
Janë bërë përpjekje për të reduktuar kohën e pritjes në pikat kufitare dhe për të harmonizuar orarin e punës së të gjitha autoriteteve të inspektimit me palët fqinje të CEFTA-s. Do të vlerësonim zhvillimin e një strategjie të ngjashme me Greqinë, për të harmonizuar orarin e punës me agjencitë tuaja që operojnë në pikat kufitare.
Duke rritur bashkëpunimin në këtë fushë, ne do të ofrojmë një shërbim nga i cili do të përfitojnë shumë bizneset në të dy anët e kufirit duke ulur kohën dhe koston e nevojshme për transportin e mallrave në të dy tregjet.
Ne kemi një institucion shumë efektiv për tërheqjen e investimeve të huaja, AIDA, dhe në këtë kuadër do të vlerësonim organizimin e takimeve të ndryshme me bizneset greke në sektorët strategjikë për prezantimin e sektorëve tanë tërheqës dhe potencial për investime, si dhe prezantimin e biznesit grek me iniciativat shqiptare në vend.
Greqia dhe Shqipëria kanë një lidhje të fortë ekonomike, por ne duhet ta forcojmë edhe më shumë në të ardhmen. Unë besoj se ka shumë potencial të pashfrytëzuar në këtë marrëdhënie. Kompanitë greke kanë treguar se mund të operojnë në disa nga sektorët kyç të asaj që do të jetë ekonomia e nesërme dhe besoj se në Shqipëri do të gjejnë një treg potencial për të zgjeruar më tej shërbimet dhe operacionet e tyre.