Përpjekjet e shpëtimit po bëhen “më të vështira” për shkak të motit të ftohtë në Turqi dhe Siri, paralajmëruan ekspertët, ndërsa punëtorët nuk kanë qenë në gjendje të hyjnë në të gjitha zonat e katastrofës, duke rritur frikën për shumë të bllokuar nën rrënoja.

Një sistem moti i ftohtë dhe i lagësht që lëviz nëpër rajon ka parë që temperaturat të bien nën zero, duke rrezikuar kërkimin për të mbijetuar në të dy anët e kufirit.

“Përveç motit, ka ende zona ku njerëzit po përpiqen të gërmojnë me duar. Ekipet e shpëtimit nuk kanë arritur ende kudo. Është jashtëzakonisht, jashtëzakonisht e vështirë. Ne po garojmë me kohën,” tha zëdhënësja e Oxfam në Turqi, Meryem Aslan për John Vause të CNN.

Temperaturat tashmë janë shumë të ulëta, por parashikohet të bien disa gradë nën zero ditën e sotme.

Turqia Qendrore është në “pikën e saj më të ftohtë” për këtë kohë të vitit, tha meteorologia e CNN, Britley Ritz.

Ndërkohë në Aleppo të Sirisë temperaturat pritet të qëndrojnë në zero ose më poshtë.

Reshjet e shpërndara dhe bora në rajon pritet të vazhdojnë, duke vënë në rrezik jetën e të bllokuarve nën rrënoja, të cilët tashmë kanë kaluar ditë pa ushqim dhe ujë.