I ftuar në Shqip nga Rudina Xhunga në Dritare TV, profesor Rexhep Qosja thotë se e vlerëson Edi Ramën për mënyrën si ai bën politikë, përvojën që ka, gjuhën e vendosur brenda dhe jashtë kufijve, por ka dy këshilla specifike për të.

“Unë kam shkruar për Edi Ramën kur bëhej protesta në çadër në Tiranë dhe kam thënë: Edi Ramën s’ma ka bërë nëna, për mua janë të barabartë, Edi Rama, Lulzim Basha dhe Sali Berisha. Kam qëndrime dhe ndjenja të njëjta për të tre.

Por kam thënë që e përkrah Edi Ramën, për një sërë qëndrimesh që ka. Ai së pari ka sjellë një frymë të re në politikën shqiptare në përgjithësi. Ka sjellë një qëndrim më të vendosur në politikën ndërkombëtare. Ka sjellë një përvojë që e ka krijuar në jetë por edhe kur ka qenë kryetar i bashkisë së Tiranës.

Ka sjellë gjithashtu edhe një shije të re. Ndaj unë kam menduar dhe mendoj, që Edi Rama, me gjithë gabimet e tij, disa prej të cilave nuk i pranoj, është i nevojshëm për Shqipërinë.

Me përvojën që ka, dijen, kulturën, dijen e gjerë, komunikimin e tij të lirë që ka brenda në atdhe dhe me ndërkombëtarët. Ajo që Edi Rama ka thënë në Serbi për Kosovën, lirinë dhe Pavarësinë e saj, nuk e ka thënë askush. Askush, si ai.

Edhe disa qëndrime që ka mbajtur në Evropë, mund të duken të vrazhda, por në rastet më të shpeshta, janë të drejta.
Gabimi më i madh që ka bërë është që ka injoruar përvojën e moshës së madhe në politikë dhe ka favorizuar një shtresë dhe një moshë.

Por edhe kësaj moshe nuk i ka dhënë shumë hapësirë për t’u dukur. Unë e shoh Edi Ramën nga mëngjesi deri në mbrëmje në veprimtari politike dhe takime me organizata të PS në qytete të ndryshme. Pyes, ku e gjen këtë fuqi që qëndron gjatë gjithë ditës në takime me struktura të PS!

E dyta, pse nuk i lejon ministrat të merren me çështjet e tyre, p.sh me të bujqësisë, çështjet ekonomike, të kulturës. Nuk ua lë ministrave përkatës t’i trajtojnë, por shkon vetë. A është e nevojshme kjo?!

Një këshillë kam: Mos e mbithekso faktorin si kryeministër. Mos u jep të drejtë disave për atë që unë nuk e them: ato janë sjellje diktatoriale. Unë nuk e them dot këtë.

Edi Rama është politikan me kulturë politike-demokratike. Por të gjitha rolet e ministrave i kryen ai, dhe kjo nuk më duket sjellje e drejtë. Dhe unë si përkrahës i vjetër i tij, do i rekomandoja që në sjelljen e tij për t’u dukur sikurse thotë populli “sabah e aksham” në terren me pjesëtarë të PS, t’i japë hapësirë dhe ministrave.

Dhe sugjerimi i dytë, të rrisë moshën e përfaqësuesve të PS dhe deputetëve të PS në Kuvendin e Shqipërisë. T’u krijojë hapësirë edhe personave në moshë”, u shpreh Profesor Qosja.