Ditën e sotme, një nga projektet e mëdha shkencore të këtij shekulli ka filluar fazën e ndërtimit të tij. Array Kilometer katror (SKA) do të jetë radioteleskopi më i madh në botë kur të përfundojë në vitin 2028.

Teleskopi do të kryejë testet më të sakta të teorive të Ajnshtajnit dhe madje do të kërkojë për jashtëtokësorë, raportojnë mediat e huaja.

Delegacionet nga tetë vendet që udhëheqin projektin po marrin pjesë në ceremoni në zonën e largët Murchison në Australinë Perëndimore dhe në Karoo të Kepit Verior të Afrikës së Jugut.

Arkitektura fillestare e teleskopit do të përfshijë pak më pak se 200 antena parabolike, si dhe 131,000 antena dipole.

Qëllimi është të ndërtohet një zonë efektive grumbullimi me përmasa qindra mijëra metra katrorë. Sistemi do të funksionojë në një gamë frekuence nga afërsisht 50 megaherz në, në fund të fundit, 25 gigahertz.

Teleskopi po ndërtohet në zona të përdorura tashmë për radio astronomi në një shkallë më të vogël.

Megjithatë, për të zgjeruar këto zona, janë kërkuar marrëveshje të ndryshme tokash, me fermerët në Karoo; dhe me Wajarri Yamaji, mbajtësit e titullit Aboriginal në Murchison. Komuniteti Wajarri ka organizuar festën e së hënës për inaugurimin e SKA.