Më shumë se 1 miliard të rinj janë në rrezik të humbjes së dëgjimit për shkak të përdorimit të gjerë të kufjeve, si dhe ambienteve të muzikës live ultra të zhurmshme, paralajmërojnë shkencëtarët.

Një ekip ndërkombëtar akademikësh e bëri vlerësimin pas rishikimit të më shumë se 30 studimeve në 20 vende që përfshinin rreth 20,000 njerëz të moshës 12 deri në 34 vjeç.

Ata arritën në përfundimin se rreth një e katërta e njerëzve dëgjojnë rregullisht pajisje dhe shkojnë në koncerte ku luhet muzikë në nivele të pasigurta.

Vëllimi nën 80 decibel konsiderohet i sigurt për të rriturit, ndërsa 75 decibel është konsideruar i sigurt për fëmijët.

Ekspertët e dëgjimit thonë se volumi mbi 85 decibel ka të ngjarë të shkaktojë dëmtim të dëgjimit. Sipas studimit Gjysma e njerëzve dëgjonin rregullisht muzikë me një volum deri në 1112 decibel.

Bazuar në analizën, studiuesit vlerësojnë se numri global i adoleshentëve dhe të rinjve që mund të jenë në rrezik të humbjes së dëgjimit si rezultat varion nga 670 milion në 1.35 miliardë.

“Ka një nevojë urgjente që qeveritë, industria dhe shoqëria civile t’i japin përparësi parandalimit global të humbjes së dëgjimit duke promovuar praktika të sigurta të dëgjimit”, thuhet në këtë raport.

Stimulimi i tepërt i qimeve të vogla në veshë duke dëgjuar muzikë me zë të lartë mund të shkaktojë dëmtime të përhershme.

Në çdo vesh, struktura e veshit të brendshëm të quajtur koklea – e cila merr tinguj në formën e dridhjeve, ka 15,000 qime.

Këto qeliza të vogla, ndijore të flokëve janë thelbësore për të na ndihmuar të zbulojmë valët e zërit, por janë shumë të brishta.

Qelizat e flokëve nuk rigjenerohen, kështu që dëmtimi i tyre është i përhershëm – një shkak i zakonshëm tek njerëzit me disa lloje të humbjes së dëgjimit.

Duke qenë se ka rreth 2.8 miliardë njerëz të moshës 12 deri në 34 vjeç në mbarë botën, ekipi vlerësoi se deri në 1.35 miliardë njerëz në atë grupmoshë janë në rrezik të humbjes së dëgjimit. Gjetjet e tyre u publikuan në revistën BMJ Global Health.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, e cila mbështeti studimin, vlerëson se mbi 430 milionë njerëz në mbarë botën aktualisht kanë humbje të dëgjimit.