Ditën e premte, Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, tha se Bashkimi Evropian nuk do të miratojë një paketë të mbështetjes financiare për sektorin energjetik të Malit të Zi nëse bllokada e institucioneve vazhdon dhe situata nuk normalizohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Gjukanoviç, i cili po merr pjesë në Kongresin Internacional Socialist në cilësinë e kreut të Partisë Demokratike të Socialistëve, u takua me Borellin në Madrid dhe e informoi atë për situatën aktuale në Mal të Zi dhe mënyrat e mundshme për tejkalimin e krizës, raportojnë mediat e huaja.

Borrell tha se një zgjidhje duhet të kërkohet përmes dialogut dhe marrëveshjes midis të gjitha subjekteve politike, tha zyra e Gjukanoviç.

Mali i Zi nuk ka Gjykatë Kushtetuese sepse ky organ gjyqësor ka vetëm tre nga shtatë gjyqtarët e tij, dhe për këtë arsye nuk është në gjendje të vendosë për ankesat dhe ankesat e institucioneve në lidhje me zgjedhjet lokale, gjë që ka bllokuar zbatimin e zgjedhjeve lokale në disa komuna malazeze që nga ajo kohë.

Konflikti mes Gjukanoviçit dhe koalicionit të ri

Mali i Zi aktualisht udhëhiqet nga qeveria teknike e Dritan Abazoviçit, e cila humbi mbështetjen e DPS-së së Gjukanoviçit pasi refuzoi të nënshkruante një kontratë bazë me Kishën Ortodokse Serbe (KPS) në gusht, e cila, siç u akuzuan, transferoi trashëgiminë kulturore dhe historike malazeze te serbët.

Pas rënies së qeverisë së tij, Abazoviç arriti të binte dakord për një shumicë të re parlamentare me Frontin Demokratik pro-Serb (DF) dhe demokratët e ish-kryetarit të parlamentit Alekse Beçiç.

Miodrag Lekiç, një ish-diplomat nga koha e ish-Republikës Federale të Jugosllavisë dhe Sllobodan Millosheviqit, iu propozua Gjukanoviçit për kryeministër të ri.

Por Gjukanoviç e hodhi poshtë këtë propozim, duke pohuar se “nuk ka marrë garanci se Lekiç ka mbështetjen e shumicës në parlament”.

Kjo ka qenë arsyeja që mazhoranca e re të iniciojë dhe të miratojë ndryshimet në Ligjin për Presidentin e Malit të Zi, që do ta detyronte Gjukanoviçin që t’ia besonte mandatin Lekiçit.