Presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiç në konferencën që po mbahet në kuadër të konferencës Rajonale të organizuar nën kujdesin e Qeverisë së Norvegjisë në Beograd u shpreh se tashme duhet të ndryshohen zakonet tona dhe të zbatohen reforma duke punuar një mënyrë tjetër.

“Miqtë tanë norvegjezë dhe britanikë kanë qenë të dobishëm. Ata kanë vendosur prioritetet kur bëhet fjalë për atë që duhet të bëjmë,” shpjegoi ai.

“Duhet ta bëjmë sa më shpejt, përndryshe do të përballemi me një fatkeqësi të vërtetë. Po flasim për diku rreth 16-7 miliardë euro deri në 32-33 miliardë euro që duhet të investojmë në infrastrukturën energjetike”, theksoi ai.

“Nuk ka asnjë sektor kaq të rëndësishëm, përveç shëndetësisë, si sektori i energjisë”, theksoi presidenti i Serbisë dhe shtoi se do të duhet të ndryshojmë strukturën e sektorit tonë energjetik.

“Ndërsa jemi të gjithë ulur këtu dhe përpiqemi t’i zgjidhim këto probleme, ne e dimë se duhet të përmirësojmë sistemet tona të transmetimit (interkonektorët). Kjo është një mundësi për investimet e huaja, por edhe për të gjithë ne për të rritur normën e rritjes, dhe në të njëjtën kohë do të jetë e vështirë të ruhet stabiliteti fiskal”, tha Vuçiç.

“Parashikohet një deficit buxhetor prej 3,3-3,4 për qind, por gati 45 për qind shkon për furnizimin me energji, gjë që tregon se sa i rëndësishëm është bërë. Edhe sot do të shpenzojmë më shumë se 2,5 milionë euro për këtë”, paralajmëroi ai. ai.

“Kjo do të thotë se do të duhet të ndryshojmë strukturën e sektorit të energjisë, të kemi më shumë burime të rinovueshme dhe jo vetëm. të mbështetemi në qymyrin dhe hidrocentralet, të cilat nuk do t’i bëjmë sot e nesër, por në të ardhmen do të duhet patjetër t’i hedhim në tregun ekonomik, pa qenë çmimet kategori sociale për politikanët”, tha Vuçiç.