Jeni të shqetësuar për perspektivën e ‘twindemic’ së parashikuar, një goditje e dyfishtë e infeksioneve të gripit dhe Covid, këtë dimër? Epo, tani ka diçka tjetër për t’u shqetësuar: Ekspertët po paralajmërojnë se një ‘tripledemi’ mund të ndodhë. Ka raporte për një numër në rritje të rasteve të virusit sincicial të frymëmarrjes (RSV), një infeksion i zakonshëm që është normalisht i butë, por që mund të shkaktojë pneumoni dhe ënjtje të rrugëve të frymëmarrjes tek foshnjat, njerëzit e pambrojtur nga vaksina dhe të moshuarit, sipas Daily Mail.

RSV është shkaku kryesor i shtrimeve të foshnjave në spital dhe gati një e treta e fëmijëve nën pesë vjeç e kanë aktualisht atë, sugjerojnë shifrat më të fundit nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar. Në përgjithësi, 7.4% e popullsisë së përgjithshme e ka atë. Kjo vjen pasi nivelet e gripit janë më të larta se normalja pas dy vitesh bllokim nga pandemia, gjë që e mbajti atë të ndrydhur (nivelet globale të gripit ranë në nivelet më të ulëta historike në 2020 dhe 2021) ndërsa, në MB, aktualisht më shumë se dy milionë njerëz kanë Covid.

Të tre infeksionet respiratore përhapen përmes pikave në ajër dhe janë më të zakonshme në dimër pasi kalojmë më shumë kohë në ambiente të mbyllura të pa ajrosura. Ekspertët kanë frikë se një valë e trefishtë e infeksioneve sezonale mund të çojë në një rritje të shtrimeve në spital. Ron Eccles, një profesor i virologjisë në Universitetin e Kardifit është shprehur: Kur shumë njerëz sëmuren në të njëjtën kohë dhe veçanërisht gjatë dimrit, presioni mbi shërbimet shëndetësore mund të jetë shumë intensiv.

RSV, e cila zakonisht shkakton simptoma të një ftohjeje të lehtë, të tilla si kolla, ethe dhe rrjedhje hundësh, përbën 450,000 takime me mjekun e familjes, 30,000 pranime në spital dhe 80 vdekje të foshnjave dhe fëmijëve edhe në një vit normal në MB. Por mund të jetë shumë më serioze nëse dikush tashmë po lufton me Covid dhe/ose grip, shton profesor Eccles.

Një studim i botuar në mars në The Lancet, që përfshin gati 7,000 pacientë të shtruar në spital me Covid, zbuloi se 583 kishin gjithashtu grip, RSV ose adenovirus (të cilët zakonisht shkaktojnë ftohje dhe dhimbje të fytit), ose një përzierje. Studiuesit, në Universitetin e Edinburgut, zbuluan se ata me Covid dhe grip kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të vdisnin, megjithëse nuk kishte rritje të konsiderueshme të shkallës së vdekshmërisë kur dikush kishte Covid dhe RSV.

“Ajo që mund të ndodhë është që dikush të marrë RSV, të sëmuret dhe të pastrojë infeksionin; pastaj i nënshtrohet gripit, sëmuret dhe pastron infeksionin; dhe më në fund kap Covid – të gjitha në pak javë. Kjo do të ishte dobësuese edhe nëse nuk jeni në grupet e rrezikuara”, ka thënë profesor Eccles.

“Se çfarë ndikimi mund të ketë një infeksion i trefishtë është e vështirë të parashikohet”, shton Sid Dajani, një farmacist në Hampshire, sepse ka pasur pak raste të RSV në dy vitet e fundit, për shkak të bllokimeve dhe masave të distancimit social.

“Mos e nënvlerësoni RSV, i cili është një patogjen serioz dhe i përhapur në dimër, kryesisht tek fëmijët, por gjithashtu mund të shkaktojë një infeksion të keq tek të moshuarit”, thotë John Oxford, një profesor emeritus i virologjisë në Queen Mary, Universiteti i Londrës