Hulumtimi i fundit konfirmoi se paratë mund të “blejnë” lumturinë dhe ky eksperiment u krye në 200 njerëz në shtatë vende. Shkencëtarët studiuan efektin e një pagese prej 10,000 dollarësh te njerëzit. Një grup prej 200 personash u gjurmua kundër një grupi që nuk mori para, për të krahasuar nivelet e lumturisë.

Ata gjithashtu kishin një kufi prej tre muajsh për të shpenzuar fondet e tyre. Ata 200 njerëz me fat, të cilët morën 10,000 dollarë, raportuan rregullisht nivelin e tyre të lumturisë, duke e vlerësuar atë nga një në shtatë, në fund të çdo muaji. Kur eksperimenti mbaroi, ekipi i shpenzimeve raportoi nivele më të larta lumturie. Megjithatë, fakti që gjithçka është relative dëshmohet nga fakti se njerëzit me të ardhura familjare më të mëdha se 123,000 dollarë ruajtën të njëjtin nivel lumturie edhe pasi paguanin 10,000 dollarë. Pra, ndërsa studimi zbuloi se pasuria mund t’ju bëjë të lumtur, shifra prej 10,000 dollarësh nuk ndikoi tek ata që tashmë fitonin shuma të mëdha.