Kardiomiopatia hipertrofike është një çrregullim i muskujve të zemrës, i karakterizuar nga hipertrofia asimetrike ose simetrike, trashje e barkushes së majtë ose të djathtë të zemrës. Sëmundja është shpesh e trashëgueshme.

Për shkak të trashjes së muskulit të zemrës, mund të shfaqen simptoma të ndryshme dhe shqetësime hemodinamike në zemër, si dhe mund të shfaqet ishemi (furnizimi i dobët me gjak në zemër) dhe aritmia, të cilat mund të çojnë në të ashtuquajturën vdekje të papritur kardiake. Simptomat kryesore të sëmundjes janë:

– Lodhje gjatë sforcimit (ndodh në çdo të dytën pacient)
– Një ndjenjë dhimbjeje në gjoks
– Ndjenja e rrahjeve të zemrës (palpitacione)
– Të fikët
– Vështirësi në frymëmarrje (dispne)
– Frymëmarrje e shpejtë (ortopnea)
– Vertigo
– Simptomat dhe shenjat e dështimit të zemrës (ënjtje të duarve, këmbëve dhe akumulim i lëngjeve të barkut).Megjithatë, shumica e pacientëve janë pa simptoma dhe sëmundja zbulohet tek ata gjatë një prej ekzaminimeve sistematike gjatë EKG-së. Ecuria natyrale e sëmundjes.

Mjekimi

Trajtimi varet nga simptomat dhe prania e furnizimit të dobët të gjakut në zemër. Një pacient pa simptoma nuk ka nevojë të trajtohet, por vetëm të monitorohet rregullisht. Në rastin e simptomave më të lehta ndihmojnë beta-bllokuesit, të cilët ulin presionin e gjakut dhe në këtë mënyrë ngarkesën në muskulin e zemrës. Në format më të rënda rekomandohet dhënia e dizopiramidit, i cili largon pothuajse të gjitha simptomat e sëmundjes. Nëse nuk arrihet sukses me terapinë medikamentoze, përdoret trajtimi kirurgjik. Vdekshmëria totale vjetore e pacientëve të rritur është midis 2-4%. Në rreth 50% të pacientëve, vdekja është e papritur dhe e papritur (shpesh te atletët). Vdekja e papritur ndodh më shpesh gjatë sforcimit dhe shkaktohet nga çrregullime hemodinamike dhe aritmi.