Teatri 110 vjeçar i Operës dhe Baletit në kryeqytetin e Hungarisë do të mbyllet këtë dimër. Shkak janë bërë çmime të larta të energjisë elektrike të cilat po prekin tashmë dhe institucionet kulturore në të gjithë Evropën.

Teatri 111-vjeçar Erkel në Budapest, një nga tre hapësirat prestigjioze të performancës së Operës Shtetërore të Hungarisë do të mbyllë dyert e tij në nëntor pasi rritja eksponenciale e faturave të energjisë e bëri ngrohjen e ndërtesës me 1800 vende të pasigurt.

“Duhet të vendosnim se si mund të kursenim,” tha Szilveszter Okovacs, drejtor i Operës Shtetërore Hungareze. “Edhe pse dhemb të vendosësh të mbyllësh Erkelin për disa muaj, është krejtësisht racionale,” shtoi ai

“Faturat e energjisë së institucionit janë tetëfishuar, ndonjëherë edhe dhjetëfishuar,” tha Okovacs. “Diçka duhej bërë sepse, në fund të fundit, pagat e njerëzve janë më të rëndësishmet.”

Mbyllja e përkohshme e Teatrit Erkel është vetëm një nga shumë rastet e institucioneve kulturore në Hungari që luftojnë për të qëndruar në këmbë pasi inflacioni i lartë, dobësimi i monedhës dhe kostot e energjisë marrin një taksë të rëndë financiare.

Është një shembull i dhimbjes që godet vendet në të gjithë Europën ndërsa çmimet e energjisë rriten në qiell për shkak të luftës së Rusisë në Ukrainë, duke detyruar disa fabrika të mbyllen, duke e bërë jetën më të shtrenjtë dhe duke nxitur frikën e një recesioni të afërt.

Qeveria e Hungarisë në korrik shpalli një emergjencë energjetike në përgjigje të rritjes së çmimeve dhe ndërprerjeve të furnizimit të lidhura me luftën e Rusisë./Lexo.al

https://fortune.com/2022/10/03/europe-energy-crisis-erkel-theater-hungary-closing-winter/