Pasojat e situatës në Ukrainë vijojnë të  impaktojnë Europën. Përdorimi i energjisë elektrike do t’u kushtojë shumë familjeve dhe bizneseve italiane.

Mediat në Itali shkruajnë se: Sa do të shpenzojë një familje në fund të vitit? Në fund të vitit 2022 një familje do të shpenzojë 1,322 €, krahasuar me 632 € të shpenzuara në 2021.

Familjet italiane dhe kompanitë me kontrata në tregun e mbrojtur do të kenë një rritje prej 59%, njofton Arera. Pa ndërhyrjen e Autoritetit dhe qeverisë do të ishte 100%. 

Shih videon më poshtë:

https://video.sky.it/news/economia/video/bollette-da-ottobre-luce-59-incertezza-sul-gas-779453

“Gjendja në Ukrainë, nivelet “anormale” të çmimeve të gazit me shumicë, frika për sigurinë e tubacioneve të gazit dhe tensionet financiare, e shtynë Autoritetin Rregullator për Energjinë, Rrjetet dhe Mjedisin (Arera ) të “Një ndërhyrje e jashtëzakonshme” e cila “përmbai” rritjen për tremujorin e katërt. Rritja do të jetë 59% për faturën e energjisë elektrike ndërsa çmimi i gazit do të përditësohet nga muaji në muaj me njoftim në fillim të muajit në vijim”, thuhet në njoftimin e medias italiane Sky TG24.

Është e rëndësishme të kujtojmë se lajmet për rritjet e shpallura nga Arera kanë të bëjnë me përdoruesit që kanë lloje të kontratave të tregut të mbrojtur, që përbëjnë 41.5% të totalit të italianëve. Të gjithë të tjerët, nga ana tjetër, që kanë kontrata të tregut të lirë, kanë çmime të negociuara në mënyrë të pakufizuar me Arera-n dhe për këtë arsye mund ta gjejnë veten duke paguar tarifa më të lira për momentin.

Për sa i përket efekteve përfundimtare, për faturën e energjisë elektrike, shpenzimet për një familje tipike në vitin 2022 (1 janar 2022 – 31 dhjetor 2022) do të jenë afërsisht 1,322 €, krahasuar me rreth 632 € në 2021 (ekuivalenti i 12 muajve të vitin e kaluar). Fatura e energjisë elektrike e një familjeje tipike me kontratë të tregut të mbrojtur (2700 Kwh/vit) pësoi një rritje prej 690 euro në vitin 2022, e cila do të ishte 860 pa ndihmën e qeverisë: në thelb një diferencë prej 170 euro. Ndihma “mbuloi” 20% të rritjes.

Qeveria e ardhshme italiane do të përballet me një situatë ekonomike në ndryshim. Në muajt në vijim, disa nga masat që ekzekutivi i qeverisë “Draghi” ka futur për të ndihmuar familjet dhe bizneset do të skadojnë, për shembull ulja e akcizës për karburantet dhe zbritjet në faturat (aktualisht e vlefshme deri më 31 dhjetor). (Sky TG24)