Një nga ngjarjet më të çuditshme në histori, e cila ende nuk është shpjeguar më shumë se 600 vjet pasi ndodhi, ishte Epidemia e Madhe e Vallëzimit që ndodhi në qytetin e Strasburgut në verën e vitit 1518. Ky emër kurioz e përshkruan atë një situatë e tmerrshme në të cilën disa njerëz vdiqën, gjoja për shkak të një rasti të histerisë masive. Gjithçka filloi kur, një pasdite në korrik 1518, një fqinj nga Strasburgu filloi të kërcejë në mënyrë të pakontrolluar në mes të rrugës. Askush nuk e di pse ai filloi ta bënte atë; por gjatë muajit tjetër, më shumë se 400 njerëz ishin bashkuar me të. Gjatë asaj kohe, shumë vdiqën nga lodhja, goditja në tru ose sulmi në zemër, pa dyshim që u shkaktua nga ushtrimi i tepërt.

Duket e çuditshme apo jo? Sidoqoftë, të gjitha të dhënat e kohës tregojnë se epidemia e vallëzimit zgjati për disa javë dhe gradualisht po përhapet. Autoritetet lokale, duke parë që problemi nuk u zvogëlua, filluan të kërkojnë përgjigje. Interesante, mjekët e asaj kohe pretenduan se ishte një problem gjaku dhe se mënyra e vetme për ta kuruar ishte duke i bërë të prekurit të kërcenin edhe më shumë. Në këtë mënyrë, drejtuesit e qytetit krijuan dy sheshe ku njerëzit mund të kërcenin pa ndërprerë, dhe madje punësuan muzikantë profesionistë për t’u dhënë atyre edhe më shumë energji. Akoma, shumë prej të prekurve përfundimisht vdiqën para se epidemia të shuhej vetë. Shumë teori janë krijuar për atë që ka ndodhur me të vërtetë gjatë Epidemisë së Madhe të Vallëzimit të Strasburgut. Disa mendojnë se shkaqet ishin të mbinatyrshme, ndërsa të tjerët flasin për helmim nga kërpudha ose ethe të shkaktuara nga uria. Akoma, ka shumë të ngjarë që kurrë të mos zbulojmë se çfarë ka ndodhur atëherë.