Departamenti i Thesarit ka shtuar sot numrin e personave të sanksionuar në lidhje me sulmet kibernetike nga Irani.

Dhjetë individë dhe dy entitete i janë shtuar numrit të personave të cilëve i sekuestrohet pasuritë që kanë në Shtetet e Bashkuara.

Vendimi:

Sot, Zyra e Departamentit të Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) sanksionoi dhjetë individë dhe dy entitete për rolet e tyre në kryerjen e akteve keqdashëse kibernetike, duke përfshirë aktivitetin e ransomware. Emërtimet e sotme janë pjesë e një veprimi të përbashkët me Departamentin e Drejtësisë, Departamentin e Shtetit, Byronë Federale të Hetimit, Komandën Kibernetike të SHBA, Agjencinë e Sigurisë Kombëtare dhe Agjencinë e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës. Individët dhe entitetet e përcaktuara sot janë të gjithë të lidhur me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit (IRGC). Ky veprim vazhdon serinë e sanksioneve të OFAC që synojnë të mbrojnë shtetasit amerikanë nga aktiviteti i ransomware, lehtësuesit e aktivitetit të ransomware dhe krimet e tjera kibernetike.

Sulmet kibernetike, SHBA vazhdon të “hakmerret” për Shqipërinë: Sanksionohen 10 iranianë dhe dy entite: Na shënjestruan ne dhe aleatët tanëAktorët e Ransomware dhe kriminelët e tjerë kibernetikë, pavarësisht nga origjina e tyre kombëtare ose baza e operacioneve, kanë shënjestruar bizneset dhe infrastrukturën kritike në të gjithë bordin, duke kërcënuar drejtpërdrejt sigurinë fizike dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara dhe të vendeve të tjera. Ne do të vazhdojmë të ndërmarrim veprime koordinuese me partnerët tanë globalë për të luftuar dhe parandaluar kërcënimet e ransomware, përfshirë ato që lidhen me IRGC-në”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmi dhe Inteligjencës Financiare, Brian E. Nelson.

Incidentet e Ransomware kanë ndërprerë shërbimet dhe bizneset kritike globalisht, duke përfshirë shkollat, zyrat qeveritare, spitalet dhe shërbimet e urgjencës, transportin, energjinë dhe kompanitë ushqimore. Pagesat e raportuara të ransomware në Shtetet e Bashkuara arritën mbi 590 milionë dollarë në vitin 2021, krahasuar me një total prej 416 milionë dollarësh në vitin 2020. Qeveria e SHBA vlerëson se këto pagesa përfaqësojnë vetëm një pjesë të dëmit ekonomik të shkaktuar nga aktivitetet keqdashëse kibernetike. Përveç miliona dollarëve të paguar drejtpërdrejt në shpërblime dhe të alokuara për rimëkëmbjen, ndërprerja në sektorët kritikë nënvizon objektivat e atyre që kërkojnë të armatizojnë teknologjinë për përfitime personale, duke prishur ekonominë tonë dhe duke dëmtuar kompanitë, familjet dhe kursimet dhe të ardhmen e tyre.

Veprimi i sotëm tregon përkushtimin e qeverisë amerikane për të prishur infrastrukturën dhe autorëve të ransomware. Shtetet e Bashkuara nuk do të tolerojnë aktivitete keqdashëse kibernetike, duke përfshirë aktivitetet përçarëse të krimit kibernetik, duke dëmtuar ‘shtyllën kurrizore’ të ekonomisë amerikane dhe infrastrukturën kritike.

SANKSIONET

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat pronësore të personave të caktuar më sipër, që janë në Shtetet e Bashkuara ose në posedim apo kontroll të personave amerikanë janë bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC.

Gjithashtu, çdo subjekt që është në pronësi të drejtpërdrejtë ose të tërthortë, 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të përcaktuar më lart, gjithashtu bllokohet.

Të gjitha transaksionet nga personat amerikanë që përfshijnë n pronë ose interes pronësor të personave të caktuar më lart janë të ndaluara, përveç rastit kur autorizohen nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC.

Ndalimet përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për ose për të mirën e çdo personi të bllokuar, ose marrjen e ndonjë kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga çdo person i tillë.

Përveç kësaj, institucionet financiare dhe personat e tjerë që angazhohen në transaksione ose aktivitete të caktuara me subjektet dhe individët e sanksionuar mund të ekspozohen ndaj sanksioneve ose t’i nënshtrohen një veprimi përmbarimor.

Fuqia dhe integriteti i sanksioneve të OFAC rrjedhin jo vetëm nga aftësia e OFAC për të caktuar dhe shtuar persona në Listën SDN, por edhe nga gatishmëria e saj për të hequr persona nga Lista SDN në përputhje me ligjin. Qëllimi përfundimtar i sanksioneve nuk është ndëshkimi, por sjellja e një ndryshimi pozitiv në sjellje.