Shumica e njerëzve ndiejnë dhimbje në kocka kur ndryshon moti. Zbuloni kur kjo simptomë është e padëmshme dhe kur paralajmëron për sëmundje serioze. Njerëzit që vuajnë nga artroza nuk duhet as të lexojnë parashikimin e motit, ata janë si një barometër. Nëse presioni atmosferik do të ndryshojë së shpejti, era do të rritet, do të fillojë të bjerë shi ose temperatura do të bjerë, kockat, pra nyjet, i “informojnë” menjëherë për këtë. Osteoartriti, ose osteoartriti, shpesh zhvillohet me moshën, pasi shkaku kryesor i sëmundjes është përkeqësimi i indit kërcor që përbën nyjet. Si rregull, procesi i degjenerimit të kërcit është asimptomatik për një kohë të gjatë, dhe përkeqësimi mund të ndodhë si pasojë e lëndimeve ose përpjekjeve të tepërta fizike. Por, nëse sëmundja tashmë ka hyrë në një fazë të avancuar, dhimbjet e kyçeve mund të ndodhin edhe për shkak të ndryshimit të kohës. Vetë nyjat nuk dhembin – nuk ka mbaresa nervore në indet e kërcit. Dhimbja shfaqet në kupën e kyçeve, e cila përbëhet nga inde siç janë mukozat. Nëse një lëng i vogël sinovial sekretohet në nyja, atëherë kërci i shpenzuar nuk mund të mbrojë më kupën e ndjeshme të nyjës.