Ministrja spanjolle, Irene Montero, ka lëshuar një deklaratë tronditëse që ka ngjallur reagime të forta, kur tha se “fëmijët kanë të drejtë të kryejnë marrëdhënie seksuale me këdo që duan”. “Fëmijët duhet të kenë të drejtën të kenë marrëdhënie seksuale me kë të duan, për aq kohë sa ata janë dakord”, tha ministrja, ndërsa parlamenti i vendit miratoi një projekt-ligj të diskutueshëm që fokusohet në pëlqimin seksual së fundmi.

Deklarata e saj erdhi gjatë një seance dëgjimore në Dhomën e Përfaqësuesve gjatë debatit mbi ligjin pro-trans dhe abortit. Deri më tani, tema e legjitimimit të pedofilisë në nivel politik ka qenë gjithmonë tabu, por fjalët e Monteros, një anëtare e së majtës radikale, duken si një hap i qartë drejt pedofilisë së mbështetur nga shteti.