Një bombë e pashpërthyer e Luftës së Dytë Botërore e zhytur në një lumë italian është zbuluar për shkak të thatësirës nga temperaturat e larta.

Bomba prej 450 kilogramë u gjet nga peshkatarët në brigjet e lumit Po.

Një sipërfaqe e lumit prej 650 km është tharë.

Moti i pazakontë i nxehtë dhe nivelet e ulëta të reshjeve kanë shtuar mungesën e ujit në veri të Italisë dhe kanë rritur frikën për efektet e ndryshimeve klimatike.

“Bomba u gjet nga peshkatarët në bregun e lumit Po”, tha zyrtari i ushtrisë, koloneli Marco Nasi për agjencinë e lajmeve “Reuters”.

Pajisja e pashpërthyer, për të cilën zyrtarët ushtarakë italianë thanë se përmbante 240 kg eksploziv, u zbulua pranë fshatit Borgo Virgilio të Lombardisë në korrik.

Rreth 3 mijë banorë aty pranë thuhet se u evakuuan në mënyrë që ekspertët e asgjësimit të bombave të mund të kryenin me siguri një shpërthim të kontrolluar të dielën. Hapësira ajrore e zonës u bllokua po ashtu për një kohë të shkurtër.

“Në fillim, disa nga banorët thanë se nuk do të lëviznin, por ditët e fundit mendojmë se i kemi bindur të gjithë”, tha kryebashkiaku vendas Francesco Apori.

Po është lumi më i gjatë i Italisë, që rrjedh nga Alpet jugperëndimore deri në detin Adriatik – por imazhet vjetore satelitore të këtij viti tregojnë zona të zgjeruara të shtratit të lumit të tharë si rezultat i thatësirës ekstreme.

Zyrtarët italianë shpallën gjendjen e jashtëzakonshme muajin e kaluar për zonat përreth Po, i cili ujit rreth një të tretën e prodhimit bujqësor të vendit.

Rryma e lumit është dobësuar aq shumë për shkak të nxehtësisë dhe mungesës së reshjeve në muajt e fundit, sa fermerët në Luginën e Po-së thonë se uji i kripur i detit po depërton në lumë, duke shkatërruar të korrat.