Një komandant i ushtrisë ruse është bërë koloneli i fundit që është vrarë në Ukrainë, mes raporteve të inteligjencës britanike se Vladimir Putin ka shkarkuar gjashtë gjeneralë për performancë të dobët.

Vritet koloneli i Shërbimit Federal të Sigurisë së Rusisë/ Putin i tërbuar shkarkon 6 komandantët kryesorë të ushtrisë
I shkarkuar: Gjenerali Aleksandr Vladimirovich Dvornikov (djathtas, me Putinin majtas)
Nënkoloneli Nikolay Gorban, 36 vjeç, i udhëhequr nga trupat elitare të forcave speciale Spetsnaz në betejë, u vra “diku në Ukrainë më 2 gusht”, kanë raportuar mediat lokale.

Vritet koloneli i Shërbimit Federal të Sigurisë së Rusisë/ Putin i tërbuar shkarkon 6 komandantët kryesorë të ushtrisë
I vrarë: Nënkolonel Nikolay Gorban, 36 vjeç, komandant i FSB-së
Ndërkohë, inteligjenca britanike thotë se Putin ka shkarkuar gjashtë nga gjeneralët e tij kryesorë për dështimet në Ukrainë, ku për pasojë ushtria ruse ka pësuar një numër t lartë viktimash.

Gjeneral-koloneli Aleksandr Chayko dhe gjeneral-koloneli Aleksandr Zhuravlev, të cilët komandonin përkatësisht distriktet ushtarake lindore dhe perëndimore të Rusisë, kanë ‘shumë gjasa’ të kenë humbur postet e tyre, tha Ministria e Mbrojtjes të dielën.

Zhuravlev është zëvendësuar nga gjenerallejtënant Vladimir Kochetkov.

Gjenerali Aleksandr Vladimirovich Dvornikov, i njohur si ‘Kasapi i Sirisë’ i cili u emërua komandant i të gjithë pushtimit të Ukrainës në prill kur beteja e Donbasit filloi, gjithashtu është hequr, raporton Ministria e Mbrojtjes britanike.

Gjenerali Genadi Valerieviç Zhidko, i cili ishte në krye të Grupimit Jugor të Forcave të Armatosura, është një tjetër që i është shkarkuar.

Ai është zëvendësuar nga gjenerali Sergei Surovikin, beson Ministria e Mbrojtjes.

Vritet koloneli i Shërbimit Federal të Sigurisë së Rusisë/ Putin i tërbuar shkarkon 6 komandantët kryesorë të ushtrisë
I shkarkuar: Gjeneral-koloneli Alexander Zhuravlyov (majtas) është zëvendësuar me gjeneral-lejtnant Vladimir Kochetkov (djathtas)
“Performanca e dobët e forcave të armatosura ruse gjatë pushtimit në Ukrainë ka qenë e kushtueshme për lidershipin ushtarak të Rusisë, pasi me shumë gjasa Putin ka shkarkuar 6 komandantët kryesorë ushtarakë”, thuhet në deklaratë.

“Këto shkarkime shoqërohen nga të paktën 10 gjeneralë rusë të vrarë në fushën e betejës në Ukrainë.

Efekti kumulativ në qëndrueshmërinë e komandës ka të ngjarë të kontribuojë në vështirësitë taktike dhe operacionale ruse.”

Mediat ukrainase thonë se Gorban është komandanti më i fundit rus që ka vdekur në fushën e betejës – që besohet të jetë oficeri më i lartë që FSB ka humbur në luftë deri më tani.

Një citim zyrtar në internet që mban zi për humbjen e tij tha se ai “ka marrë pjesë në kryerjen e aktiviteteve luftarake dhe operacioneve speciale si në Rusi ashtu edhe jashtë saj”.

“Gjatë kryerjes së misioneve luftarake, ai u tregua një oficer i guximshëm dhe vendimtar. Ai ishte krenar për shërbimin e tij në FSB-në ruse.’

Koloneli Vasily Kleshchenko, një komandant i aviacionit të ushtrisë, u vra gjithashtu gjatë luftimeve më herët.

Ai ishte nënkryetari i Qendrës së 344-të të përdorimit luftarak dhe ritrajnimit për pilotët dhe snajperët elitë të helikopterëve.

Para luftës ai drejtoi ekipin e vetëm aerobatik në botë të bazuar në helikopterët luftarakë Berkut me bazë në rajonin Tver të Rusisë.

Ai ishte koloneli ose nënkoloneli i 98-të i njohur që vdiq.

Vdekjet e fundit tregojnë se si lufta e Putinit po vret komandantët e forcave të tij të armatosura dhe shërbimeve të sigurisë.