Si Ukraina ashtu edhe Rusia kanë akuzuar njëra-tjetrën për granatime rreth centralit bërthamor të Zaporizhia, i cili është më i madhi në Evropë. Lidhur me zhvillimet më të fundit, Shtëpia e Bardhë i ka bërë thirrje Rusisë që të ndërpresë të gjitha operacionet ushtarake rreth objekteve bërthamore në Ukrainë.

Zëdhënësja Karine Jean-Pierre tha se “luftimi pranë një centrali bërthamor është i rrezikshëm” dhe “kontrolli i plotë” i objekteve bërthamore duhet t’i kthehet Ukrainës. Ajo thotë se SHBA-ja po vazhdon të monitorojë situatën në objekt dhe sensorët e rrezatimit “fatmirësisht” nuk kanë treguar asnjë tregues të rritjes ose niveleve jonormale të rrezatimit. Jean-Pierre thotë se SHBA-të janë të vetëdijshme për raportet e keqtrajtimit të stafit në uzinë.

“Në duartrokasim autoritetet dhe operatorët ukrainas për angazhimin e tyre ndaj sigurisë dhe sigurisë bërthamore në rrethana të vështira”, shtoi ajo.