Kryeministri Rama gjatë një konferencë të përbashkët e homologun spanjoll Pedro Sanchez, i cili vizitoi ditën e sotme Tiranën, komentoi mbi tensionet që po ndodhin në veri të Kosovës, ku janë bllokuar nga serbët pikat e kalimit kufitar. Rama tha se përshkallëzimi i situatës është totalisht i paarsyeshëm, pasi Kosova ka të drejtë dhe detyrë që të zbatojë marrëveshjet e të ushtrojë sovranitetin e saj territorial.

Nga ana tjetër Rama u shpreh se kishte diskutuar edhe me Sanchez për pavarësinë e Kosovës, por vendimi i Spanjës për mosnjohje të pavarësisë së Kosovës mbetet i pandryshueshëm, kjo për shkak të arsyeve që lidhen me vetë Spanjën.

“Dëshiroj që ta falenderoj sot publikisht Pedron, për mbështetjen pa rezervë të Spanjës, që kishte një pozicion disi më të ngurtë sesa të tjerët që ishin më kërkues. Fakti që sot Spanja është tërësisht e angazhuar në mbështetjen e këtij procesi, është edhe konfirmim I faktit se ne folëm me gjuhën e rezultateve konkrete. Ne kemi një pritshmëri të lartë nga presidenca spanjolle, e cila do të udhëheqë BE-në në 2023, në hapje të një sezoni që është shumë I dëshiruar dhe I përshtatshëm për ne sepse vazhdon me Belgjikën e Hungarinë, sepse ka përfunduar me sukses negociatat e Kroacisë në BE. Kemi folur me kryeministrin natyrisht për rajonin që ai po e vizitën, për nismat rajonale, për mënyrën si mund ta integrojmë procesin e nismave rajonale, kurrsesi pa e anashkaluar procesin individual të çdo vendi për në BE. Proceset rajonale do të na afrojnë shumë më shpejt me rrjetin e integrimeve. Është shumë më e shpejtë dhe më efikase për shembull mbështetja për zjarret, sepse jemi bërë pjesë e këtij rrjeti. Siç jemi të linjëzuar për Ukrainën, duam të jemi të linjëzuar edhe për bashkimin e universiteteve tona me ato Evropiane. Kemi folur për Kosovën, dihet që Spanja ka një pozicion tradicionalisht të palëvizshëm për arsye që lidhem me vetë Spanjën, që nuk kanë të bëjnë me asnjë lloj diskriminimi me shqiptarët në Kosovë, por sidoqoftë kemi diskutuar, aq më tepër në kuadrin e një situate që ka pasur një përshkallëzim të paarsyeshëm pasi qeveria e Kosovës ka të drejtë dhe Detyrë të zbatojë marrëveshjet duke ushtruar sovranitetin territorial, për një pavarësi në administrimin e shtetit. Marrëveshjet e dakordësuara janë për tu plotësuar. Ne e përshëndesim marrëveshjen për shtyrje të marrëveshjes, të cilën e ka mbështetur edhe Borrell. I bëj thirrje Presidentit të Serbisë të mos ushqejnë grupe të caktuara në veriun e Kosovës që i kundërvihen zbatimit të një marrëveshje e vlefshme të zbatohet për t’i dhënë më shumë besueshmëri zbatimit të marrëveshjeve “- tha Rama.