Më shumë se 2,000 vjet më parë, në një tempull në qytetin Borsippa në Mesopotaminë e lashtë, në atë që sot është Iraku i sotëm, një student po bënte detyrat e shtëpisë . Emri i tij ishte Nabu-kusurshu dhe po stërvitej të bëhej një prodhues birre në tempull.

Detyrat e tij përfshinin pirjen e birrës për shërbesat fetare, por gjithashtu, mësimin e mbajtjes së shënimeve administrative në pllakat e argjilës në shkrimin kuneiform dhe ruajtjen e himneve të lashta duke bërë kopje të pllakave të vjetëruara. Këto detyra të përditshme dhe përkushtimi i tij ndaj birrës, shkrimit dhe njohurive, e bënë atë pjesë të një trashëgimie letrare jashtëzakonisht unike.

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Kuneiforma kishte qenë tashmë rreth 3000 vjet në kohën kur Nabu-kusurshu mori majë shkruese prej kallami. Ajo u shpik nga sumerët, të cilët fillimisht e përdorën atë për të regjistruar racionet e ushqimit – dhe në të vërtetë, të birrës – që u paguheshin punëtorëve ose u dërgoheshin tempujve. Me kalimin e kohës, tekstet sumeriane u bënë më komplekse, duke regjistruar mite dhe këngë të bukura – duke përfshirë një që festonte perëndeshën e birrës, Ninkasi.

Kur sumerishtja rrëshqiti gradualisht nga përdorimi i zakonshëm dhe u zëvendësua nga akadiania më moderne, skribët shkruan me zgjuarsi lista të gjata shenjash në të dyja gjuhët, duke krijuar në thelb fjalorë të lashtë, për t’u siguruar që mençuria e pllakave më të vjetra do të kuptohej gjithmonë.

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Brezi i Nabu-kusurshu-t, i cili do të kishte folur akadisht ose ndoshta aramaisht në jetën e përditshme, ishte ndër të fundit që përdori shkrimin kuneiform. Ishin këto lista modeste, të shkruara në heshtje nën hijen e një zigurati gjigant – një kullë tempulli me shkallë në formë piramide – që do të fitonin pavdekësinë e Nabu-kusurshu.

Shumë prej nesh mund të ëndërrojnë të shkruajnë një mesazh që mund të lexohet në mijëra vjet, qoftë për të ndarë poezi të mrekullueshme me brezat e ardhshëm , ose për t’i paralajmëruar ata për rreziqet që fshihen në mbetjet bërthamore . Ajo që është e lehtë të harrohet është se ky nuk është një eksperiment i thjeshtë mendimi. Njerëzit kanë krijuar me sukses mesazhe të pavdekshme – ose të paktën, ato shumë të gjata – në të kaluarën. Disa prej tyre, si Nabu-kusurshu, madje na lanë një çelës për qytetërime të tëra.

Në shekullin e 19-të, studiuesit po bënin gara për të deshifruar një gjuhë misterioze që gjendej në pllakat e plasaritura dhe të djegura të gërmuara nga rrënojat e tempujve dhe pallateve të Mesopotamisë të mbuluara me rërë: sumerishtja, e cila ishte humbur dhe harruar tërësisht.
Ajo që e bëri sfidën veçanërisht të ndërlikuar është se sumerishtja nuk lidhet me asnjë gjuhë tjetër të njohur. Por studiuesit e kishin deshifruar së fundmi akadishten, falë lidhjes së saj me gjuhët e mbijetuara si arabishtja dhe hebraishtja. Dhe ata kishin gjetur gjithashtu listat e argjilës sumeriane-akadiane të skribëve të lashtë, të cilat mund t’i përdornin si fjalor.

Gjithsej, nëpër gjuhë të ndryshme, ka më shumë se një milion tekste kuneiforme nga Lindja e Afërt e lashtë – dhe ne mund t’i lexojmë ato falë të dhënave të përjetshme të lëna nga skribët e zakonshëm si Nabu-kusurshu.

Çfarë i ndihmoi mesazhet e tyre të mbijetonin dhe të qëndronin kuptimplotë, gjatë një periudhe kaq të gjatë kohore? Dhe si mund ta përdorim atë njohuri për të krijuar mesazhet tona për të ardhmen?

Nga ana tjetër, ka mesazhe që zgjatën shekuj me luftëra, pushtime dhe fatkeqësi natyrore. Edhe pse spanjollët shkatërruan malet e librave të Majave, shkrimi mbijetoi në dorëshkrime të rralla të lëvores dhe në monumente guri, duke zgjatur një litar shpëtimi për mitet dhe profecitë e lashta.

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Cili është sekreti i një jetëgjatësie kaq të jashtëzakonshme letrare? Balta dhe guri janë më të qëndrueshme se metodat e regjistrimit të letrës ose dixhitale. Klima dhe mjedisi i duhur ndihmojnë në ruajtjen: pllakat kuneiforme në fakt shpesh piqeshin dhe ngurtësoheshin nga zjarri i qyteteve të djegura nën sulm. Por njohuritë më bindëse ishin për vetë shkrimtarët.

Kur flasim për shkrime nga e kaluara e largët, mund të jetë joshëse ta portretizosh atë si një lloj grumbulli aksidental të mbeturinave historike. Në vend të kësaj, ka disa zakone, vlera dhe vendime që mund të mos garantojnë saktësisht pavdekësinë letrare – por të paktën të përmirësojnë shanset e saj.

Njerëzit që harruan të shkruajnë

Imagjinoni dy ishuj në Mesdheun e epokës së bronzit, me dele që kullosin paqësisht mes ullishte. Në të dy ishujt, njerëzit janë të zënë në punë duke shkruar në pllaka balte. Një ishull është Qipro, afër bregut të Lindjes së Afërt. Tjetra është Kreta. Në Kretë dhe në kontinentin grek, një elitë e quajtur mikenas është në krye . Ata shkruajnë në greqisht, duke përdorur një skenar të quajtur Linear B.

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Më pas, rreth vitit 1400 para Krishtit, fatkeqësia godet mikenasit. Së pari, pallati i tyre në Kretë është shkatërruar. Rreth 200 vjet më vonë, pallatet në kontinent janë shkatërruar gjithashtu.

Qiproja është goditur gjithashtu nga një katastrofë – historianët ende po debatojnë se çfarë ka ndodhur saktësisht . Ka një lloj kolapsi ekonomik, vendbanimet janë braktisur, grupe të reja njerëzish vijnë nga jashtë. Por edhe pse jeta ndryshon në mënyrë dramatike, vendasit vazhdojnë të shkruajnë skenarin e tyre dhe të eksperimentojnë me të reja, duke huazuar teknika nga kultura të ndryshme të shkollimit përreth tyre.

Megjithatë, në Kretë dhe në kontinentin grek, sapo pallatet të jenë zhdukur, shkrimi ndalon. Ajo shuhet. Jo vetëm Linear B, por edhe njohuritë themelore të shkrim-leximit, thjesht duket se janë zhdukur. Është sikur një shoqëri e tërë harron të shkruajë.

Kjo është veçanërisht e habitshme duke pasur parasysh se Kreta ishte vendi ku u zhvilluan shkrimet më të vjetra të Evropës, që datojnë të paktën në vitin 1800 para Krishtit. Por kjo trashëgimi e shkëlqyer fshihet kur elita mikenase shembet.

Dhe kur njerëzit në Greqi fillojnë të shkruajnë përsëri, shekuj më vonë, është me një shkrim krejtësisht të ndryshëm, alfabetin, i importuar nga jashtë. Tradita e tyre më e vjetër humbet përgjithmonë.

Mesazhet Maja që duan të lexohen

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Një mësim nga Kreta e lashtë dhe Qipro mund të jetë se për të shkruar një mesazh të përjetshëm, është një ide e mirë të filloni duke u siguruar që njerëzit ta kuptojnë atë në të tashmen.

Siç theksojnë shpesh ata që punojnë në deshifrim, ky ishte qëllimi fillestar i shumicës së skribëve: të komunikonin. Qytetërimet e lashta zakonisht nuk synonin të

Shkrimi Maya u përdor për rreth 2000 vjet, dhe gjuhët Maya fliten ende në Meksikë, Belize, Guatemalë dhe Honduras. Hieroglifet më të hershme datojnë rreth 250 para Krishtit. Njerëzit vazhduan ta shkruanin skenarin në fshehtësi edhe pas pushtimit spanjoll, deri në fund të shekullit të 17-të pas Krishtit. Sot, rreth 60% e hieroglifeve janë deshifruar, mjaftueshëm për të kuptuar thelbin e të gjitha teksteve, thotë Prager.

Edhe pse vetëm pak njerëz në botën e Majave dinin të shkruanin, Prager beson se një gamë relativisht e gjerë njerëzish do të kishin qenë në gjendje të kuptonin mesazhet bazë, të tilla si një portret i një mbreti dhe emri i tij i shfaqur në një gur në një shesh tregu.

Gdhendja e emrit në një gur të madh, në mënyrë ideale pranë një autoportreti, duket se është një format vërtet i përjetshëm, kuptimplotë, jo vetëm në botën e Majave: emrat e mbretit dhe fjala “mbret” janë shpesh të parët që zbulohen. në shkrime të padeshifruara.

Muri i Madh i Kinës

Gjuhët që nuk vdesin kurrë!

Ai është shembulli më i mirë i një mesazhi të përjetshëm, teksa edhe në kohën kur u ndërtua, ai u tregoi armiqve kufijtë e mbretërisë kineze dhe fuqinë politike dhe ekonomike të atyre që e ndërtuan.

Për mesazhin e tij, ai parashikon ndërtesa monumentale që shtrihen në peizazhe që nuk mund të fshihen”, të gdhendura me një tekst në të gjitha gjuhët moderne dhe të lashta që vendoset në mega-ndërtesë çdo 100 metra.

Kjo lidhje dhe shoqërim njerëzor, në hapësira të gjera kohore, ndoshta përbën hapin përfundimtar për një mesazh të pavdekshëm. Sado përpjekje që mund të bëjmë për të, mund të besojmë vetëm se në skajin tjetër të linjës, do të ketë një person tjetër që do të dëgjojë zërin tonë të dobët dhe do të jetë mjaft i kujdesshëm për të dëgjuar./BBC/M.K/dritare.net