5 netë festivali “Gjon Mili, Jazz&Blues” mbajti mbëthyer adhuruesit e kësaj rryme në Tiranë dhe Korçë. Nën moderimin e Stenaldo Mëhillit dhe Elona Islamajt, në datat 12, 13, 14 korrik festivali u zhvillua te Reja në Tiranë, si dhe në pedonalen e Korçës në datat 15-16 Korrik.

Ishin të shumtë ata që shijuan magjinë e muzikës Jazz & Blues nga artistët shqiptarë dhe të huaj si, grupi finlandez “Pylkkanen Nu Botega, grupi “Kejdi Barbullushi Trio, grupi “Just Trio”, grupi Austriak “TechRider – Julie Island guitar-trio”, grupi “Ermal Rodi Quartet”, grupi “Philippos Nakas Big Band Selanik” si dhe grupi “Ivanov Quartet”.

“Gjon Mili Jazz&Blues Festival” synon promovimin e figurës së Gjon Milit, si e vetmja urë lidhëse që kombi shqiptar ka me historinë botërore të muzikës Jazz dhe Blues, duke e bërë pjesë të Trashëgimisë Kulturore dhe Artistike të Shqipërisë.

Lindja e këtij festivali u motivua nga realizimi i projektit “Ëndrra e Gjon Milit” në vitin 2019, mbështetur nga Ministria e Kulturës.

Ky aktivitet u organizua në kuadër të Titullit, “Tirana Kryeqyteti Evropian i Rinisë” për vitin 2022, zbatohet nga Kongresi Rinor Kombëtar në bashkëpunim me organizatën RIAS, Muzika për të Rinjtë dhe me mbështetjen e Bashkisë Tiranë, dhe një përfaqësi institucionesh kombëtare dhe ndërkombëtare në vend.