Publikimi i disa dosjeve konfidenciale ka zbuluar historinë e brendshme se si gjiganti i teknologjisë Uber shkeli ligjet, mashtroi policinë, shfrytëzoi shoferët dhe loboi fshehurazi me qeveritë gjatë zgjerimit të tij agresiv global.

Kompania Uber u lidh me politikanë të lartë dhe shkoi shumë larg për të shmangur drejtësinë.

Dokumentet detajojnë ndihmën e gjerë që Uber mori nga liderë si Emmanuel Macron dhe ish-komisionerja e BE-së Neelie Kroes.

Ato tregojnë gjithashtu se si ish-shefi i firmës së taksive personalisht urdhëroi përdorimin e një të ashtuquajturi “çelësi vrasës” për të parandaluar hyrjen e policisë në kompjuterë.

Informacionet e publikuara për Uber përfshijnë më shumë se 124,000 regjistrime, duke përfshirë 83,000 email dhe 1,000 skedarë të tjerë që përfshijnë biseda, që shtrihen nga 2013 deri në 2017.

Ato u zbuluan nga The Guardian dhe u ndanë me Konsorciumin Ndërkombëtar të Gazetarëve Hulumtues dhe një numër organizatash mediatike, përfshirë BBC.

Dosjet zbulojnë, për herë të parë, se si një përpjekje lobimi dhe marrëdhëniesh me publikun prej 90 milionë dollarësh rekrutoi politikanë për të ndihmuar në fushatën e saj për të prishur industrinë e taksive në Evropë.

Ndërsa taksistët francezë organizuan protesta të dhunshme në rrugë kundër Uber-it, Macron – tani president – duket se ishte emri i parë që kontaktoi me shefin e Uber, Travis Kalanick, për ti thënë atij se do të reformonte ligjet në favor të firmës.

Metodat e pamëshirshme të biznesit të Uber-it ishin gjerësisht të njohura, por për herë të parë skedarët japin një pamje unike të brendshme të gjatësisë së saj për të arritur qëllimet.

Ato tregojnë se si ish-komisionerja digjitale e BE-së, Neelie Kroes, një nga zyrtarët më të lartë të Brukselit, ishte në bisedime për t’u bashkuar me Uber para përfundimit të mandatit të saj – dhe më pas loboi fshehurazi për firmën, në shkelje të mundshme të rregullave të etikës së BE-së.

Në atë kohë, Uber nuk ishte vetëm një nga kompanitë me rritjen më të shpejtë në botë – ajo ishte një nga më të diskutueshmet, e ndjekur nga çështjet gjyqësore, akuzat për ngacmim seksual dhe skandalet e shkeljes së të dhënave.