Rusia ka ndërmarrë një iniciativë për të ndërtuar një lazer anti-satelitor që gërsheton teknologjinë e imazhit të lidhur në hapësirë.

Referuar disa pamjeve të publikuara nga Google Earth ekspertët arrijnë në përfundimin se Rusia po zhvillon armën për të sabotuar satelitët që përpiqen të mbikëqyrin vendin. Lazeri rus quhet Kalina dhe ndërtimi i tij është nën autoritetin e Ministrisë së Mbrojtjes Ruse.

Imazhet e Google Earth zbulojnë se “kompleksi i mbikëqyrjes hapësinore” në Rusinë perëndimore, ku po ndërtohet Kalina, ka pasur infrastrukturë të re të shtuar në terren.

Bart Hendrickx, një akademik me bazë në Belgjikë, botoi një punim në Space Review që shpalos dokumentet financiare dhe qeveritare që gjurmojnë planin e Rusisë për të zhvilluar një sistem lazer anti-satelitor.

Megjithëse nuk ka asnjë konfirmim të padiskutueshëm të ekzistencës së Kalinës, gjetjet dhe vëzhgimet e Hendrickx nga Google Earth u japin ekspertëve një shkallë besimi se lazeri anti-satelitor është në zhvillim.

Planet ruse për të grumbulluar satelitë të huaj datojnë që nga fillimi i Luftës së Ftohtë, raporton BGR .

Planet për Kalina u botuan në vitin 2011, por Hendrickx vëren se një gazetë e vitit 2002 e sponsorizuar nga Ministria Ruse e Mbrojtjes prekte teknologjitë që lidhen me lazerët anti-satelitë.

Qëllimi kryesor i projektit u shpjegua në një dokument bankar të vitit 2014.

“Qëllimi i Kalina ishte krijimi i një sistemi për ‘shtypjen funksionale’ të sistemeve elektro-optike të satelitëve,” thotë Hendrickx.