NASA dëshiron të fillojë të ndërtojë një tufë mini robotësh notues që mund të pastrojnë oqeanet në planetë të tjerë për alienët.

Një ekspert i agjencisë hapësinore ka ardhur me një ide për një sondë për shkrirjen e akullit që mund të dërgojë një ngarkesë robotësh të përmasave të telefonit thellë në ujëra.

Një plan i tillë mund të përdoret për të nuhatur shenjat e jetës aliene nën guaskën e akullt me ​​milje të trashë të hënës Europa të Jupiterit ose hënës së Saturnit Enceladus.

“Me një tufë robotësh të vegjël notues, ne jemi në gjendje të eksplorojmë një vëllim shumë më të madh të ujit të oqeanit dhe të përmirësojmë matjet tona duke pasur robotë të shumtë që mbledhin të dhëna në të njëjtën zonë”, shpjegoi inxhinieri i Nasa-s, Ethan Schaler.

Projekti i egër është quajtur me vend SËIM – ose Sensing Ëith Independent Micro-Notar.

Një ekip do të fillojë ndërtimin e prototipave gjatë dy viteve të ardhshme pas sigurimit të fondeve.

Ata planifikojnë të krijojnë robotë në formë pyke që janë rreth 5 inç të gjatë dhe 3 deri në 5 inç kub në vëllim.

Pothuajse 50 do të paketohen në një kriobot ku mund të “grumbullohen” së bashku si peshqit për të gjetur të dhëna.

Anija kryesore do të mbajë kryesisht pajisje për të mbledhur të dhëna gjatë udhëtimit të gjatë nëpër akullin e trashë.

Më pas mund të transmetojë informacionin në një tokëzues të bazuar në sipërfaqe që ekspertët në Tokë ta studiojnë.

“Po sikur, pas gjithë atyre viteve që u deshën për të hyrë në një oqean, të kaloni nëpër guaskën e akullit në vendin e gabuar?” tha shkencëtari i ekipit SËIM, Samuel Hoëell.

“Po sikur të ketë shenja jete atje, por jo aty ku keni hyrë në oqean?

“Duke sjellë me vete këto tufa robotësh, ne do të ishim në gjendje të shikonim ‘atje’ për të eksploruar shumë më tepër nga mjedisi ynë sesa do të lejonte një kriobot i vetëm.”

Meqenëse ideja është ende në fazat e hershme të testimit, robotët ende nuk janë të lidhur me ndonjë mision.

Por është e qartë se Nasa është e prirur t’i përgjigjet një prej mistereve më të mëdha të njerëzimit.