NASA është një hap më afër finalizimit të energjisë bërthamore rreth 238,900 milje larg nga Toka.

Agjencia hapësinore dhe Departamenti Amerikan i Energjisë kanë përzgjedhur tre propozime koncepti të projektimit të një sistemi energjie që do të vendoset në Hënë.

“ The Hope” është që një reaktor bërthamor që do të prodhonte fuqinë e nevojshme për të operuar roverët, për të kryer eksperimente dhe për të ndihmuar në mbështetjen e jetës në Hënë.

Shkencëtarët thonë se konceptet për teknologjinë do të përfitojnë nga eksplorimi i ardhshëm nën ombrellën e Artemis dhe do të jenë gati për të nisur deri në fund të dekadës.

Kontratat financojnë zhvillimin e koncepteve fillestare të projektimit për një sistem energjie 40 kilovat, i planifikuar të zgjasë të paktën 10 vjet në mjedisin hënor dhe me vlerë rreth 5 milionë dollarë secili, thotë NASA. Dyzet kilovat energji janë të mjaftueshme për të furnizuar 30 familje për dhjetë vjet vazhdimisht.

Laboratori Kombëtar i Departamentit të Energjisë në Idaho do të japë kontrata 12-mujore për kompanitë e mëposhtme për të zhvilluar projekte paraprake:

Lockheed Martin nga Bethesda, Maryland – Kompania do të jetë partnere me BËXT dhe Creare.

Ëestinghouse of Cranberry Toënship, Pennsylvania – Kompania do të jetë partnere me Aerojet Rocketdyne.

IX e Houston, Teksas, një sipërmarrje e përbashkët e Intuitive Machines dhe X-Energy – Kompania do të jetë partnere me Maxar dhe Boeing.

“Projekti Fission Surface Poëer është një hap i parë shumë i arritshëm drejt vendosjes së energjisë bërthamore nga Shtetet e Bashkuara në Hënë ”, tha drejtori i Laboratorit Kombëtar të Idahos, John Ëagner. “Mezi pres të shoh se çfarë do të arrijë secila prej këtyre ekipeve.”

“Energjia e bollshme do të jetë çelësi për eksplorimin e ardhshëm të hapësirës,” tha Jim Reuter, administrator i asociuar për Drejtorinë e Misionit të Teknologjisë Hapësinore të NASA-s (STMD) në Uashington.

“Unë pres që sistemet e energjisë sipërfaqësore të ndarjes të përfitojnë shumë nga planet tona për arkitekturat e energjisë për Hënën dhe Marsin dhe madje të nxisin inovacionin për përdorime këtu në Tokë.”

Sistemi do të jetë relativisht i vogël dhe i lehtë në krahasim me sistemet e tjera të energjisë. Sistemet e ndarjes janë të besueshme dhe mund të mundësojnë energji të vazhdueshme pavarësisht nga vendndodhja, rrezet e diellit dhe kushtet e tjera natyrore mjedisore.

Teknologjitë e fuqisë sipërfaqësore të ndarjes do të ndihmojnë gjithashtu NASA-n të maturojë sistemet e shtytjes bërthamore që mbështeten në reaktorët për të gjeneruar energji dhe mund të përdoren potencialisht në misionet e eksplorimit të hapësirës së thellë.