Ndërsa u zotua të “mbështesë Ukrainën për aq kohë sa të duhet”, presidenti i SHBA Joe Biden tha se lufta në Ukrainë tashmë ka dëmtuar Rusinë.

“Shikoni ndikimin që ka pasur lufta në Ukrainë në Rusi. Atyre u është dashur të heqin dorë nga borxhi i tyre kombëtar për herë të parë që nga fillimi, pothuajse më shumë se 100 vjet. Ata kanë humbur 15 vjet nga fitimet që kanë”. Ata janë bërë në kushtet e ekonomisë së tyre. Ata janë në një situatë ku kanë probleme për shkak të imponimit tim për t’u marrë me atë që mund të eksportohet në Rusi, në aspektin e teknologjisë. Ata do të kenë vështirësi në ruajtjen e prodhimit të naftës sepse ata nuk kanë teknologjinë për ta bërë këtë… Dhe ata gjithashtu janë në një situatë të ngjashme për sa i përket sistemeve të tyre të armëve dhe disa prej sistemeve të tyre ushtarake, “tha ai në një konferencë shtypi në përfundim të samitit të NATO-s në Madrid.

“Pra, ata po paguajnë një çmim shumë, shumë të rëndë për këtë,” tha Biden.

Biden u zotua se SHBA-ja dhe NATO-ja “do të qëndrojnë me Ukrainën”.

“Ukraina i ka dhënë tashmë një goditje të rëndë Rusisë: Rusia në fakt tashmë e ka humbur pozitën e saj ndërkombëtare. Rusia është në një pozicion ku e gjithë bota po shikon dhe thotë, ‘prit një minutë, gjithë kjo përpjekje për të provuar të marrë të gjithë vendin Ju u përpoqët të merrnit Kievin, ju humbët, u përpoqët të merrnit Donbasin dhe të gjithë atë, nuk e keni bërë ende këtë,” tha Biden.

“Çështja e përgjithshme është se ne po i furnizojmë ata me kapacitetin dhe guximin dërrmues që ata kanë treguar se në fakt ata mund të vazhdojnë t’i rezistojnë agresionit rus. Dhe kështu që unë nuk e di se si do të përfundojë, por nuk do të përfundojë me një humbje ruse të Ukrainës në Ukrainë”, vazhdoi Biden.