Në Indinë Veriore, një përzierje e shtatë kërpudhave të ndryshme mund të ndihmojë në hollimin e smogut që përshkon kryeqytetin me ndotjen më të keqe të ajrit në botë në Dehli.

Fillimi i pranverës sjell lehtësim në më shumë se një mënyrë në Delhi. Ajri është i freskët dhe disa bimë që çelin e përmirësojnë gjendjen. Rreth prillit, erërat jugperëndimore përshkojnë rajonin dhe mbulesa e smogut të ashpër që mbulon qytetin në muajt e vjeshtës dhe të dimrit fillon të shpërndahet. Por ajo kurrë nuk largohet me të vërtetë.

Efektet e kësaj ndotje variojnë nga acarimi i lëkurës dhe syve deri te sëmundjet e rënda neurologjike, kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes, si astma, sëmundjet pulmonare obstruktive kronike, bronkiti, humbja e kapacitetit të mushkërive, emfizema, kanceri dhe rritja e shkallës së vdekshmërisë. Në nivel global, ndotja e ajrit të jashtëm vret rreth 4.2 milionë njerëz çdo vit.

Në tetor dhe nëntor, fëmijët e shkollave në të gjithë Indinë Veriore, veçanërisht në Nju Delhi, duhet të përballen me ndërprerje të shpeshta. Ndërsa ndotja përkeqësohet, shkollat ??mbyllen për rreth dy javë çdo vit. “Fëmijët tanë kanë mbajtur maska ??në shkollë shumë kohë përpara krizës së Covid-it”, thotë një banor.

21 nga 30 qytetet në botë me nivelet më të këqija të ndotjes së ajrit janë në Indi, sipas të dhënave të përpiluara në Raportin Botëror të Cilësisë së Ajrit 2021. Gjashtë qytete indiane janë në top 10. Nju Delhi ka ekspozimin më të lartë ndaj ajrit toksik në vend.

Ndotja industriale dhe emetimet e automjeteve janë disa nga faktorët më të mëdhenj që përbëjnë ajrin toksik gjatë gjithë vitit, sipas një raporti nga Instituti i Studimeve Observer Research Foundation. Por në muajt tetor dhe nëntor, ndotja bëhet akoma më intensive për shkak të zjarreve në tokat bujqësore. Në vitin 2019, satelitët vëzhgues të Tokës së NASA-s zbuluan këto zjarre.

Në vitin 2015, djegia e të korrave u bë e paligjshme në Delhi, por ligji ka rezultuar i vështirë për t’u zbatuar.