Ministria e Energjisë e Lituanisë njoftoi se vendi ka operuar pa importe të gazit rus që nga fillimi i muajit me synimin për të arritur “pavarësinë e plotë energjetike” nga Rusia në përgjigje të “shantazhit të energjisë ruse” dhe pushtimit të Ukrainës.

Kjo u konfirmua nga të dhënat e operatorit të sistemit të transmetimit të gazit lituanez Amber Grid, të cilat tregojnë se më 2 prill, importi i gazit rus për nevojat e Lituanisë nëpërmjet interkonjeksionit Lituanisht-Bjellorusi ishte zero megavat (MWh), tha ministria në një deklaratë.

“Ne jemi vendi i parë i BE-së që u bë i pavarur nga furnizimet me gaz rus dhe ky është rezultat i një procesi koherent të disa viteve të politikave energjetike dhe vendimeve në kohë të infrastrukturës,” tha ministri lituanez i energjisë Dainius Kreivys.

Ministri beson se ky moment historik ishte “një pikë kthese” në historinë e pavarësisë energjetike të Lituanisë dhe tha se kërkesa e Rusisë për të paguar gazin rus në rubla “nuk ka kuptim”.