Udhëheqësi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Tedros Ghebreyesus, tha se varianti omicron i koronavirusit të ri(COVID-19) , mund të jetë më i butë se Delta, por mbetet i rrezikshëm, veçanërisht për të pavaksinuarit. Në një webinar për koronavirusin, Ghebreyesus tha se një rekord prej 15 milionë rastesh COVID-19 mendohet se janë raportuar javën e kaluar, por se shkalla e vdekjeve mbetet e qëndrueshme dhe mund të reduktohet duke vaksinuar më shumë njerëz. “Edhe pse numri i pacientëve të shtruar në spital po rritet në shumë vende, ky nuk është niveli që kemi parë tek valët e mëparshme”, tha ai.

Ai vuri në dukje faktin se të pavaksinuarit përbëjnë një pjesë të madhe të të shtruarve në spitale në mbarë botën.

Kreu i OBSH-së tha se vaksinat ndihmojnë në parandalimin e pasojave dhe vdekjeve më të rënda, por jo transmetimin e plotë. Më tej Ghebreyesus shtoi se numri i qëndrueshëm i vdekjeve është ndoshta rezultat i peshës së reduktuar të Omicron, si dhe imunitetit të përhapur nga vaksinimi ose infeksioni i mëparshëm. Ai shtoi se Omicron po bëhet me shpejtësi një version më dominues në shumë vende në krahasim me Deltën. “Por duhet të jemi të qartë, megjithëse Omicron shkakton raste më të lehta se Delta, virusi mbetet i rrezikshëm, veçanërisht për ata që nuk janë vaksinuar”, tha ai.

Ai theksoi se ka afër 50 000 vdekje në javë, që është shumë. Gjithashtu tha se të mësohesh të jetosh me koronavirusin nuk do të thotë se numri i vdekjeve është i pranueshëm. Ai rikujtoi se më shumë se 85 për qind e njerëzve në Afrikë pritet të marrin dozën e parë të vaksinës. “Ne nuk mund t’i japim fund kësaj faze të pandemisë nëse nuk e mbyllim këtë hendek”, tha kreu i OBSH-së.