Një mesazh optimizmi për vitin e ri dërgoi kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tantros Antanom Gebregesus , i cili shprehu një vlerësim shpresëdhënës që shumë presin për vitin 2022.

Ai shprehu besimin se koronavirusi do të marrë fund këtë vit, siç kanë vlerësuar shkencëtarët. Në veçanti, Gebregesus tha se forma e rëndë e pandemisë do të marrë fund, për shkak të trajtimeve dhe vaksinave që po qarkullojnë.

Duke folur vetëm 24 orë më parë në një konferencë për shtyp, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së paralajmëroi se varianti Omicron do të shkaktonte një “tsunam” infeksionesh në mbarë botën.

Megjithatë, në mesazhin e tij për Vitin e Ri, ai u ndal në mjetet që do të përdoren për të dalë nga kriza shëndetësore.

” Nëse i japim fund pabarazive, atëherë do të ketë një fund të makthit global. Kjo është e mundur, ” tha Gebregesus , duke shtuar: ” Ndërsa kalojmë vitin e tretë të pandemisë, ne besojmë se kriza do të përfundojë, për sa kohë që ne bëjmë një përpjekje kolektive .”

Ai gjithashtu u fokusua në nevojën për të arritur 70% të mbulimit të vaksinimit në secilin vend , por paralajmëroi se variante të tjera do të shfaqeshin nëse disa vende do të vazhdonin të mbanin vaksinat në vitin 2022.

Për fillimin e fundit të pandemisë shkencëtarët kanë filluar të flasin për rrjedhën e virusit. Dy vite plotësohen me shpërthimin e krizës shëndetësore që solli njerëzimin përballë të dhënave, masave, kufizimeve të papara.

Shkencëtarët pohojnë se në vitin 2022, me vitin e ri, virusi do të humbasë formën e tij pandemike dhe do të bëhet më sezonal siç është rasti me virusin e gripit.

Rritja e nivelit kolektiv të imunitetit, shpërndarja e pritshme e barnave dhe vaksinat janë rruga e daljes nga tuneli i errët i pandemisë.

Lëshimi i barnave për koronavirusin, i cili do të ndodhë pas disa muajsh, përkthehet si një shenjë shprese.