Antitrupat SARS CoV-2 janë joefektivë përballë variantit Omicron, i cili po përhapet me një ritëm shqetësues në mbarë botën. Një grup kërkimor i udhëhequr nga Instituti Leibniz për Kërkimin e Primatëve në Gottingen në Gjermani, së bashku me studiues nga Shkolla Mjekësore e Hanoverit, Qendra Mjekësore e Universitetit Gottingen dhe Universiteti Friedrich-Alexander i Erlangen-Nurnberg dhe Qendra Gjermane për Kërkimin e Infeksioneve të Braunschweig, vlerësoi efikasitetin e vaksinimeve dhe antitrupave terapeutikë.

Ekipi arriti në përfundimin se antitrupat nga personat e rikuperuar vështirë se pengojnë variantin Omicron. Antitrupat pas dy vaksinimeve BioNTech-Pfizer treguan gjithashtu efikasitet të reduktuar ndjeshëm ndaj variantit Omicron. Frenim më i mirë u vu re pas vaksinimit të trefishtë BioNTech-Pfizer si dhe pas vaksinimit heterolog me Oxford-AstraZeneca dhe BioNTech-Pfizer.

Varianti Omicron i SARS-CoV-2 po përhapet më shpejt se çdo variant i mëparshëm dhe shumë shpejt pritet të kthehet në variantin dominues globalisht.

Studiuesit u përqendruan te pacientët e infektuar në Gjermani gjatë valës së parë të pandemisë dhe antitrupat që ata kanë gjeneruar. Ndërsa antitrupat frenuan virusin përgjegjës për valën e parë, ato patën pak efekt kundër majës së Omicron. Prandaj, mund të supozohet se këta individë nuk kanë mbrojtje të fortë imune ndaj variantit Omicron.