BE është në një situatë të vështirë, por Polonia mbetet një anëtare besnike e bllokut, deklaroi kryeministri polak Mateusz Morawiecki për të përditshmen italiane ”Il Messaggero”. Intervista me kryeministrin polak u publikua në prag të samitit të G20-s në Romë. “Ne respektojmë ligjin e BE-së ashtu si çdo shtet tjetër anëtar i BE-së”, theksoi Morawiecki. “Por, pajtueshmëria me ligjet e komunitetit nuk do të thotë se ato janë superiore ndaj kushtetutave kombëtare”, shtoi ai.

Në fillim të tetorit, Gjykata Kushtetuese polake nxori një vendim që vuri në pikëpyetje supremacinë e ligjit të BE-së, çka rriti tensionet midis Varshavës dhe Brukselit. Vendimi ka çuar në një kërkesë që fondet e BE-së duhet të ndalohen nga Polonia derisa të ndryshojë ndryshimet në sistemin e drejtësisë që disa argumentojnë se minojnë shtetin e së drejtës.

Megjithatë, Morawiecki theksoi se ”Evropa duhet të përqendrohet në problemet reale në vend që të përfshihet në konflikte të brendshme”. “Ne jemi ende duke luftuar me valët e njëpasnjëshme të pandemisë”, tha Morawiecki.