Gjykata e lartë e Bashkimit Evropian ka urdhëruar Poloninë të paguajë 1 milion euro në ditë (1.2 miliardë dollarë) për mosmarrëveshjen e gjatë të vendit me bllokun mbi pavarësinë e gjyqësorit. Vendimi i të mërkurës nga Gjykata e Drejtësisë erdhi pasi komisioni ekzekutiv i BE-së kërkoi gjoba financiare për të siguruar pajtueshmërinë me një vendim nga korriku.

Polonia është përfshirë në një mosmarrëveshje të gjatë me Brukselin mbi reformat gjyqësore, të cilat thotë se minojnë pavarësinë e gjykatave. Sherri u ndez në korrik kur Gjykata e Drejtësisë urdhëroi vendin të pezullonte dhomën e diskutueshme disiplinore të gjykatës së saj të lartë.

Gjykata tha se dënimi ishte i nevojshëm për të shmangur dëme serioze dhe të pariparueshme ndaj rendit juridik të Bashkimit Evropian dhe ndaj vlerave mbi të cilat është themeluar ky Union, në veçanti, ai i shtetit të së drejtës. Vendet e BE-së kanë paralajmëruar për vite kundër asaj që ata e shohin si një kthim prapa të parimeve demokratike në Poloni kur bëhet fjalë për një gjyqësor të pavarur dhe një media të lirë. Konflikti doli sërish në plan të parë në fillim të muajit kur Gjykata Kushtetuese e Polonisë vendosi se ligjet polake kanë epërsi mbi ato të BE-së në zonat ku ato përplasen. Moraëieck kërkoi mendimin e Gjykatës Kushtetuese. BE-ja argumenton se qeveria polake e ka grumbulluar gjykatën me gjyqtarë të zgjedhur.