Ministrat e Energjisë të BE-së do të takohen në Luksemburg për të diskutuar mbi rritjen e çmimeve të energjisë mes shqetësimeve për familjet dhe bizneset e cenueshme, ndërsa kontinenti po shkon drejt dimrit.

Takimi vjen pasi Gjermania argumentoi kundër një reforme të tregut të energjisë të BE-së, sipas një burimi zyrtar.

Sipas analizës së Komisionit Evropian ”rritja e çmimeve të energjisë i referohet faktorëve të jashtëm ekonomikë globalë dhe jo strukturës së tregut të energjisë të BE-së”.

Gjermania nuk mund të mbështesë asnjë masë që është në kundërshtim me tregun e brendshëm të gazit dhe energjisë elektrike, për shembull një reformë ”ad hoc” të tregut me shumicë të energjisë elektrike.

Dokumenti u nënshkrua nga tetë shtete anëtare të BE-së, Austria, Estonia, Finlanda, Danimarka, Irlanda, Luksemburgu, Lituania dhe Holanda.

Ai pason një shtytje nga vendet anëtare të udhëhequra nga Spanja dhe Franca në samitin e BE-së të javës së kaluar për më shumë veprime në nivel të BE-së në përgjigje të rritjes së çmimeve të energjisë në vitin 2021 pas një rënieje të shkaktuar nga pandemia.

Hendeku në rritje midis anëtarëve për çështjen e energjisë vjen pas zotimit të të gjithë liderëve të BE-së për të “përdorur urgjentisht sa më mire paketën ekonomike” të Komisionit Evropian për të zbutur ndikimin e rritjes së çmimeve të energjisë.

Takimi i ministrave të energjisë është diskutimi i parë zyrtar mbi masat e mundshme afatshkurtra.