Qeveria talebane njoftoi rihapjen e shkollave të mesme për djem, por nuk i përmendi vajzat. Talibanët i kanë ndaluar vajzat nga arsimi i mesëm në Afganistan, duke urdhëruar që shkollat ​​e mesme të rihapen vetëm për djemtë. Ministria talebane e Arsimit tha se klasat e shkollës së mesme për djemtë në klasat shtatë deri në të 12-ën do të rifillojnë të shtunën, kur filon java afgane.

“Të gjithë mësuesit meshkuj dhe studentët duhet të ndjekin institucionet e tyre arsimore,” thuhej në deklaratë.

Vendimi e bën Afganistanin të vetmin vend në tokë që ndalon gjysmën e popullsisë së tij të marrë një arsim të mesëm. Vendimi për arsimin ka ngjallur shqetësimin e taktikave që talebanët përdorën në vitet 1990, kur ata sunduan për herë të fundit Afganistanin, për të ndaluar vajzat në shkolla pa lëshuar një ndalim zyrtarisht.

“Arsimi dhe shkrimi e leximi vlerësohen aq shumë në Islam sa talebanët nuk mund t’i ndalojnë shkollat ​​e vajzave në baza islame, kështu që ata gjithmonë thoshin se do t’i hapnin ato kur të përmirësohej siguria. Nuk e bënë kurrë. Ata kurrë nuk i hapën shkollat, “tha Kate Clark, bashkëdrejtore e Rrjetit të Analistëve në Afganistan, e cila punonte në Afganistan në atë kohë.

Ky vendim nuk shënoi fundin e arsimimit për gratë, pasi u hapën disa klasa të vogla në shtëpi dhe shkolla në province të drejtuara ga bamirësitë, tha ajo. Sidoqoftë, ajo e ktheu të drejtën themelore të fëmijërisë për të kërkuar një arsimim në një lojë të rrezikshme.

“Gjithmonë kishte frikë se mund të mbylleshin në një moment. Ose mësuesit do të rriheshin ose ndaloheshin. Kjo ka ndodhur. Mësimi i vajzave ishte i rrezikshëm, një akt i guximshëm i rezistencës, por jo i pamundur. ”

Por nëse shkollat ​​e mesme nuk do të rihapen për vajzat, angazhimet për të lejuar arsimin universitar do të bëhen të pakuptimta sapo të mbarojë grupi aktual i studentëve.