Kuba vaksinon fëmijët e moshës 2 vjeç në strategjinë për të rihapur shkollat dhe ekonominë. Fëmijët Kubanë u ulën në një spital në Havana duke parë një klloun të pikturuar me shkëlqiam duke kryer aktin e tij të prerjes së veshëve. Ata nuk ishin atje për shfaqjen, por prisnin radhën e tyre për të marrë një nga vaksinat Kubane.

Në shtator, Kuba u bë vendi i parë në botë që filloi vaksinimin masiv të fëmijëve të moshës 2 vjeç kundër Covid-19. Ndërsa vaksinat e koronavirusit nuk janë të detyrueshme, prindërit dhe fëmijët kanë mbushur klinikat, spitalet dhe madje edhe shkollat ​​e konvertuara për të marrë masat për fëmijët e tyre. “Unë jam e lehtësuar,” tha Laura Tijeras vetëm disa minuta pasi vajza e saj 4-vjeçare Anisol mori dozën e parë të vaksinës Soberana, ose Sovran, të rritur në Kubë. “Shumë njerëz janë ende duke u sëmurë dhe me vaksinë. Ne jemi më të mbrojtur.

Për t’i qetësuar fëmijët, mjekët dhe infermierët mbanin veshët e Mickey Mouse mbi uniformat e tyre dhe sollën një klloun me një sistem altoparlantësh për të performuar për ta. Ashtu si të rriturit që marrin vaksina, fëmijët në Kubë do të marrin tre doza para se të konsiderohen plotësisht të vaksinuar.

Me ardhjen e variantit Delta në Kubë, rastet mes fëmijëve janë rritur në mënzrë alarmante. Autoritet thonë se, shumë nga pacientët pediatrikë të raportuar në gjendje të rëndë ose kritike janë të sapolindur.. Deri më tani gjatë pandemisë të paktën 117,500 të mitur janë diagnostikuar me Covid në Kubë, sipas statistikave zyrtare. Qeveria nuk ka thënë se sa fëmijë kanë vdekur në Kubë gjatë pandemisë. Por që nga fillimi i gushtit, 10 të mitur, fëmijë dhe foshnje janë regjistruar si të vdekur në konferencat e përditshme për shtyp të dhëna nga Ministria e Shëndetësisë.

Rritja e rasteve bëri që zyrtarët kubanë të anulonin planet për të rihapur shkollat ​​në fillim të shtatorit. Ndërsa aksesi në internet në shtëpi mbetet një luks i shtrenjtë për shumicën e Kubanëve, fëmijët marrin mësimet e tyre duke shikuar një kanal edukativ në TV.

Në shtator zyrtarët thanë se do të fillonin vaksinimin e fëmijëve si pjesë e një plani për të imunizuar më shumë se 90% të ishullit dhe rihapjen e kufijve ndërkombëtarë deri në mes të nëntorit. Zyrtarët thanë se nuk ka gjasa që ata të mund të rinisin shkollat ​​para kësaj kohe.

Kuba ka prodhon 3 vaksina në vend dhe sipas autoriteteve shëndetësore, janë efektive ndaj parandalimit të vdekjeve nga Coronavirusi dhe rasteve të rënda.

Ndërsa kritikët janë ankuar për fshehtësinë e tepruar të qeverisë kubane në lidhje me programin e tyre, javën e kaluar shkencëtarët kubanë thanë se kishin filluar të ndanin të dhëna me Organizatën Botërore të Shëndetit për të marrë miratimin për vaksinat e tyre. Prodhuesit e vaksinave shtetërore kubane fillimisht prisnin të bënin doza të mjaftueshme për popullsinë e ishullit prej 11.2 milionë deri në shtator, por më vonë thanë se kishte mungesa, dhe për këtë ata fajësuan embargon tregtare amerikane e cila ka bërë që ata të mos arrinin këtë qëllim.