Nervozizmi i kthimit në shkollë është normal çdo vjeshtë, por ndërsa familjet përgatiten për fillimin e vitit shkollor 2021-22, këto shqetësime të zakonshme po përplasen me pasiguri të reja që kanë lidhje me pandeminë në vazhdim, duke i bërë fëmijët dhe prindërit më të shqetësuar se zakonisht.

Nënat dhe baballarët tani mund të përdorin strategji të ndryshme për të ndihmuar fëmijët e tyre të menaxhojnë situatën.

“Duhet filluar me një përshtatje graduale me ritmet që do të sjellë viti i ri shkollor, duke e kthyer orën pak mbrapa, për sa i përket kohës së gjumit të natës dhe zgjimit, veçanërisht nëse ora verore e ka çuar kohën përpara, duke krijuar kështu një atmosferë risie pozitive”, thotë Elizabeth Reichert, profesoreshë e asociuar e Psikiatrisë dhe Shkencave të Sjelljes në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Stanfordit.

Për eksperten, prindërit mund t’i përfshijnë fëmijët në përbërës argëtues të kthimit në shkollë, të tilla si zgjedhja e pajisjeve shkollore ose e një këmishë të re, diçka për të cilën ata mund të jenë të lumtur.

Dhe pastaj ecni ose pedaloni pranë ndërtesës së shkollës, në mënyrë që mjedisi të rindihet i njohur ose të bëhet i tillë, duke theksuar se ka një shesh lojrash aty pranë.

Gjithashtu, inkurajoni lojën e pavarur dhe ndihmojini fëmijët të përshtaten me qëndrimin larg tyre për disa orë.

Në kohën e kthimit në shkollë, nëse fëmija kundërshton, mund të menaxhohet duke i ofruar atij ndihmë për të gjetur një zgjidhje së bashku dhe, gjithashtu, duke i komunikuar fëmijës se, në fund të fundit, të shkuarit në shkollë është sikur të jetë puna e tij.

Dhe për prindërit? Gjetja e momenteve për kujdesin ndaj vetes është thelbësore.

Është e dobishme vetëm të merrni disa herë frymë thellë, të bëni një pushim për një banjë ose dush, ose thjesht të pini një gotë ujë.