Ata që shmangin kafenë ndoshta duhet ta rishqyrtojnë atë sepse dashamirët e saj kanë një avantazh serioz.

Pirja deri në tre kafe në ditë lidhet me një rrezik të reduktuar të goditjes dhe sëmundjeve fatale kardiovaskulare, sipas një studimi të ri shkencor. Kafja është një nga pijet më të njohura në botë, por deri tani pak dihet në lidhje me rastet afatgjatë të shëndetit kardiovaskular.

Studimi, i paraqitur në një konferencë të Shoqërisë Europiane të Kardiologjisë në Francë dhe duke arritur në përfundime, analizoi të dhënat për pothuajse 468,700 njerëz me një moshë mesatare 56 vjeç, nga të cilët 56% ishin gra. Pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe sipas konsumit ditor të kafesë (aspak 22%, gjysmë deri në tre kafe 58% dhe më shumë se tre kafe 20%).

“Ky është, me sa dimë, studimi më i madh për të vlerësuar në mënyrë sistematike efektet kardiovaskulare të konsumimit të rregullt të kafesë në një popullsi pa një diagnozë të sëmundjeve të zemrës”, tha studiuesi kryesor Dr Judith Simon nga Universiteti Semmelweis në Budapest.

Konsumimi i rregullt i kafesë është i sigurt

“Gjetjet tona tregojnë se konsumi i rregullt i kafesë është i sigurt, madje edhe konsumi i lartë ditor nuk u shoqërua me një rezultat negativ kardiovaskular ose vdekshmëri për 10 deri në 15 vitet e ardhshme. Përkundrazi, konsumimi i deri në tre kafe në ditë ishte i lidhur me rreziqe më të ulëta të goditjes në tru, vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare ose ndonjë shkak tjetër”, shtoi ai.

Në veçanti, u zbulua se, në krahasim me ata që nuk pinë fare kafe, konsumi i lehtë deri në moderim shoqërohet me 12% rrezik më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, 17% më pak rrezik nga vdekja kardiovaskulare dhe 21% rrezik më i ulët i goditjes në tru.

Një studim i mëtejshëm i zemrave të 30,650 njerëzve me anë të imazhit të rezonancës magnetike tregoi, sipas Dr. Simon, se “në krahasim me ata që nuk pinë kafe, konsumatorët e përditshëm kanë një zemër me madhësi më të shëndetshme dhe funksion më të mirë”.