Major Gjeneral Chris Donahue është ushtari i fundit amerikan që është larguar nga Kabuli, duke i dhënë fund prezencës amerikane në Afganistan. Fotoja e tij është shpërndarë nga llogaritë zyrtare të shtetit amerikan. Shtetet e Bashkuara përfunduan tërheqjen e forcave të tyre ushtarake nga Afganistani, gati 20 vjet pas mbërritjes në atë vend. “Dua të njoftoj fundin e tërheqjes sonë nga Afganistani dhe përfundimin e misionit të evakuimit të qytetarëve amerikanë, shtetasve të vendeve të treta dhe afganëve të cenueshëm. Avioni i fundit C-17 u ngrit nga aeroporti ‘Hamid Karzai’ më 30 gusht, këtë pasdite në 3.29 koha Lindore dhe avioni i fundit njerëzor”, tha gjenerali Frank McKenzie.

Ai tha se Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë misionin e tyre diplomatik në mënyrë që të evakuojnë qytetarët amerikanë të mbetur dhe afganët që duan të largohen, raporton CNN. “Tërheqja e sotme shënon fundin e komponentit ushtarak të evakuimit, por edhe fundin e një misioni gati 20-vjeçar që filloi në Afganistan menjëherë pas 11 shtatorit 2001. Është një mision që i dha fund Osama bin Ladenit dhe shumë të tjerëve i bashkëpunëtorëve të tij. nuk ishte një mision i lirë”, shtoi McKenzie.

Ai shpjegoi se gjatë misionit, më shumë se 2.460 ushtarë dhe civilë amerikanë u vranë, dhe më shumë se 20.000 prej tyre u plagosën, përfshirë 13 ushtarë të cilët u vranë në sulmin e fundit nga sulmuesit vetëvrasës të ISIS-K pranë aeroportit në Kabul. Fundi i luftës më të gjatë amerikane do të thotë që nga ky moment, për herë të parë në gati dy dekada, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj nuk do të kenë forca në terren në Afganistan.