Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas mbërriti në kryeqytetin e Uzbekistanit, Tashkent, si pjesë e një udhëtimi në tre nga vendet fqinje të Afganistanit për bisedime rreth përpjekjeve të vazhdueshme të evakuimit. Maas do të zhvillojë bisedime në Tashkent para se të udhëtojë për në Taxhikistan për bisedime në Dushanbe. Të martën ai do të ketë takime në kryeqytetin pakistanez Islamabad. Të tre vendet ndajnë kufijtë tokësorë me Afganistanin dhe duhet të jenë ndër destinacionet kryesore për njerëzit që ikin nga sundimi i talebanëve në Afganistan.

Gjermania planifikon të mirëpresë 40 000 njerëz, përfshirë ish -punonjës afganë të ministrive ushtarake ose qeveritare gjermane dhe ata që kanë nevojë veçanërisht për mbrojtje, siç janë aktivistët e të drejtave të njeriut dhe të drejtave të grave dhe familjet e tyre. Gjermania transportoi më shumë se 5 300 njerëz nga Afganistani para se të përfundonte misionin e saj të evakuimit nga aeroporti i Kabulit

Maas u premtoi tre kombeve fqinje ndihmë ekonomike dhe humanitare para udhëtimit të tij. “Është në interesin tonë të parandalojmë shembjen e Afganistanit nga destabilizimi i të gjithë rajonit,” theksoi Maas.