Menjëherë pas shfaqjes së sëmundjes COVID-19, ekspertët besuan se kjo është një sëmundje e frymëmarrjes që prek kryesisht sistemin e frymëmarrjes tek njeriu. Ky virus sulmon mushkëritë, por mund të prekë edhe organe të tjera të trupit si veshkat dhe mëlçinë. Por disa nga simptomat e kësaj sëmundjeje dhe komplikimet ishin hutuese dhe shumë ndryshe nga ato që zakonisht shihen në sëmundjet e frymëmarrjes. Pra, pavarësisht besimit të përhapur universalisht se kjo është një sëmundje e frymëmarrjes, disa studiues u përpoqën të kuptojnë misteret e shumta të virusit dhe saktësisht se çfarë lloj sëmundjeje shkakton. Duke u përpjekur për të zgjidhur misterin, studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë-San Diego kryen një studim dhe rezultatet tregojnë se kjo sëmundje virale nuk është me të vërtetë një sëmundje e frymëmarrjes. Në vend të kësaj, studiuesit pohojnë se kjo është më shumë një sëmundje vaskulare dhe simptomat e frymëmarrjes janë rezultat i inflamacionit të indeve të mushkërive. Ky studim është botuar në revistën Circulation Research.

Studimi i proteinës S të rrezikshme Gjatë studimit, studiuesit panë se si virusi vdekjeprurës ndikon në sistemin vaskular ose qarkullues të trupit të njeriut. Sipas tyre, proteina S e virusit, piku që formon kurorën, sulmon receptorin ACE2, duke dëmtuar mitokondriet, të cilat gjenerojnë energjinë e qelizave. Kjo dëmton endotelin, i cili rreshton enën e gjakut. Kjo karakteristikë e proteinës S është e njohur për shkencëtarët. Ajo që nuk dihej me siguri deri më tani është mekanizmi dhe roli i saktë i proteinës S. Kjo proteinë përsëritet nga të gjitha vaksinat në dispozicion aktualisht. Për qëllimin e studimit, studiuesit krijuan një pseudovirus, i cili kishte proteinën S, por jo pjesën tjetër të virusit. Ata vërtetuan se vetëm kjo proteinë është e mjaftueshme për të shkaktuar sëmundje.

Simptomat vaskulare të COVID-19 Në shumë raste, njerëzit e infektuar me virusin COVID-19 shfaqin mpiksje gjaku. Disa pacientë gjithashtu përjetojnë atë që quhet “këmbët Covid” dhe kushtet e lëkurës. Goditja në tru gjithashtu është shfaqur si një ndërlikim i kësaj sëmundjeje. Këto janë ndryshe nga ato që shihen tek pacientët me sëmundje të frymëmarrjes dhe në fakt janë tregues të parregullsive vaskulare.

Inflamacioni është një shkak kryesor i dëmtimit të mushkërive Sa i përket simptomave të frymëmarrjes dhe dëmtimit të mushkërive, studiuesit e studimit të sipërpërmendur thonë se është rezultat i inflamacionit të indit vaskular në mushkëri. Sipas studiuesve, kjo parregullsi vaskulare mund të lidhet me përgjigjen imunitare inflamatore të një pacienti.