Të flesh pak, të bën keq. Po të flesh shumë? Një artikull i fundit i botuar në ”Science Alert” përpiqet të hedhë dritë mbi temën pasi intervistoi 26 mjekë që janë ekspertë të gjumit dhe marrëdhënies midis gjumit dhe shëndetit, shkruan faqja e internetit focus.it.

”Mesatarisht, një i rritur i shëndetshëm duhet të flejë rreth 7 orë në natë dhe çdo orë më pak ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndet, si dhe orët e tepërta”, thekson Jo Caldwell, një neuropsikolog në marinën amerikane.

Efektet negative të gjumit të tepërt do të ishin të ngjashme me ato që rezultojnë nga një mënyrë jetese e gabuar: mbipesha, sëmundjet e zemrës, diabeti dhe mbipesha.

Duhet të theksohet se Caldwell arriti në këto konkluzione duke vlerësuar statusin shëndetësor të njerëzve që kishin modele të ndryshme gjumi: një studim në të cilin pacientët iu nënshtruan dozave në rritje të gjumit nuk u krye kurrë.

”Në të vërtetë”, thekson Monika Haack, një ekspert në studimin e gjumit në Harvard, ”gjumi për një kohë të gjatë ka efekte pozitive në sisteme të ndryshme biologjike, presionin e gjakut, ndjeshmërinë e dhimbjes dhe mekanizmat e humorit”.