Vendosja t merruese e një b ombe në një shkolle për vajza në Kabul të shtunën ishte një parashikim i z ymtë i k atastrofës që Afganistani – dhe në veçanti gratë e tij – mund të v uajë me tërheqjen e SHBA dhe forcave të tjera ndërkombëtare. Tre b omba v ranë të paktën 85 njerëz dhe p lagosën më shumë se 147 – shumica e tyre vajza në adoleshencën e tyre nga pakica shiite Hazara. Talebanët, të cilët shpesh kanë synuar atë grup, si dhe arsimin e vajzave në përgjithësi, e mohuan përgjegjësinë. Por m asakra erdhi ndërsa k ryengritësit po përshkallëzojnë s ulmet në të gjithë vendin, ndërsa refuzojnë të negociojnë në mirëbesim me qeverinë e mbështetur nga SHBA.

Siç kanë raportuar Susannah George dhe Aziz Tassal i The Post, Talebanët kanë mbledhur forca rreth një numri të kryeqyteteve provinciale që nga 1 maji. Ata ka kapërcyer një numër bazash afgane, ndërsa mbështetja ajrore e SHBA për u shtrinë afgane është zvogëluar dhe kanë vendosur ngritjen e pikave të shumta të kontrollit përgjatë autostradave kryesore që çojnë brenda dhe jashtë Kabulit. Brenda kryeqytetit, qeveria kryesore dhe punëtorët e ndihmës janë vënë në shënjestër për v rasje, transmeton lexo.com.al.

Zëdhënësit e Talebanëve pretendojnë se ata nuk synojnë të marrin vendin me forcë pas tërheqjes së SHBA, e cila pritet të përfundojë deri më 11 shtator dhe nuk është e qartë nëse ata mund ta bënin këtë para fillimit të dimrit. Por vendimi i z. Biden për të tërhequr forcat amerikane ka sjellë deri më tani një p ërkeqësim të shpejtë dhe ogurzi për pozicionin e qeverisë dhe për sigurinë për afganët që e mbështesin atë. Nëse vazhdon kështu, rezultati mund të jetë një k olaps i sistemit politik dhe shoqërisë civile që Shtetet e Bashkuara kaluan dy dekada duke ndihmuar për të ndërtuar, një ringjallje e t errorizmit ndërkombëtar me bazë në Afganistan dhe një valë tjetër masive refugjatësh drejt vendeve të brishta fqinje si dhe në Evropë.

Deklarata e Departamentit të Shtetit që d ënoi b ombardimet në shkollë theksoi se administrata e Biden “do të vazhdojë të mbështesë dhe të bëjë partneritet me njerëzit e Afganistanit, të cilët janë të vendosur të shohin që fitimet e dy dekadave të fundit të mos fshihen”. Zyrtarët amerikanë kanë shprehur shpresën që, nëse kthehen në pushtet, Talebanët do të lehtësojnë politikat e tyre s htypëse ndaj grave dhe mohimin e të drejtave të tjera të njeriut për të shmangur statusin ndërkombëtar të parisë. Sidoqoftë, një vlerësim i deklasifikuar së fundmi nga Këshilli Kombëtar i Inteligjencës nuk ishte optimist, duke arritur në përfundimin se lëvizja do të “rikthejë shumë nga përparimi i dy dekadave të fundit”. Në shumë zona që tani kontrollojnë Talebanët, gratë janë kryesisht të ndaluara të punojnë jashtë shtëpisë dhe shkollat ​​për vajzat nuk funksionojnë mbi nivelin fillor, nëse ekzistojnë në radhë të parë, transmeton lexo.com.al.

Administrata po kërkon me sa duket të mbrohet nga një ringjallje e bazave t erroriste ose k ërcënim ndaj Ambasadës së SHBA në Kabul duke vendosur avionë, trupa dhe pajisje diku tjetër në rajon; Wall Street Journal raportoi të shtunën se vendet e Azisë Qendrore në kufi me Afganistanin mund të afrohen për këtë. Kjo ngre pyetjen pse Shtetet e Bashkuara nuk mbajnë thjesht gjurmët e tyre relativisht të vogla në Afganistan, i cili në vitet e fundit ka konsumuar më pak se 1 për qind të buxhetit të Pentagonit dhe kushtoi pak v iktima të SHBA.

Mundet që, m jerisht, të jetë tepër vonë për këtë. Por administrata e Biden duhet të jetë e përgatitur të rrisë mbështetjen e saj ajrore për forcat afgane për të siguruar që çdo s ulm i Talebanëve kundër Kabulit ose qyteteve të tjera të mëdha mund të mbrapshtët. Ajo duhet të përshpejtojë gjithashtu planet për dhënien e vizave, dhe nëse është e nevojshme, të sigurojë evakuim për shumë afganë që mbështetën misionin e SHBA dhe tani përballen me rr eziqe të mëdha./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.