Greva e kontrollorëve të AlbControl duke bojkotuar punën për uljen e pagave dhe kushtet e punës, sipas ministristres së Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku është e paligjshme dhe në thyerje të Kodit të Punës.

“Në mbyllje të vitit financiar alb kontroll ska të drejte te kete para menjane. Ne keto kushte drejtuesit e kompanise jane ulur disa here per te diskutuar me kotrolloret e trafikut ajror sepse kane vite qe punojne ne kete kompani. Duhet te ishin te qarte qe kompania ska depozita per tu dhene para.

Megjithate here pas here ne te gjitha uljet ne tryeze qe jane bere midis kontrolloreve nga ana e kontrolloreve eshte thene se nuk u intereson ky problem. Eshte niveli i jeteses qe ata kane dhe ne rast se u mungojne keto para stresohen dhe nuk punojne dot. Ndoshta kjo eshte si batute por nuk eshte batutte se une e kam ne sdosje te shkruar ne nje nga kontrolloret.

Dje per te bllokuar trafikun ajror dhe per te vene nen presio nshtetin shqiptar kane vendosur qe te bejne nje akt i cili quhet paaftesi per te operuar. Kane deklaruar se jane te paafte per te operuar per 7 arsye, veshtiresi financiare, probleme familjare si pasoje e veshtiresise familjare, sepse nuk merren me 4000 dollare por rreth 2 mije dollare. Dhe ky eshte nje problem ne familje.

Nderkohe zoteria meqë si dalin 4,200 dollare ka aplikuar per borxh te familjaret. Mund tjua jap kete dhe me fotokopje se si nje kotrollor i trafikur ajror thote se eshte i paafte per te punuar sepse ndihen ne stres sepse paga e tij per shkak se ska trafik dhe kompania ska pare eshte bere rreth 200o dollare. Keshtu zoteria ka aplikuar per borxh te familjaret.

Alb kontroll eshte kompani e sigurise se larte qe ofron sherbim jetesor dhe eshte e vetmja kompani ne republiken e shqiperise qe e ofron ne kushtet e monopolit. Kodi i punes ka te sanksionuar qarte dhe thote greva smund te ushtrohet ne sherbime te rendesise jetike. Ne kete rast konfliktet zgjidhen ne menyre perfundimtare.

Greve e paster ilegale ne thyerje te kodit te punes. Sepse janë deklaruar të gjithë në të njëjtin moment me të njëjtat letra me të njëjtin arsyetim”, tha Balluku.