Administrata e Biden ka zgjedhur dhe zgjeruar me shpejtësi atë që mund të ketë qenë iniciativa më largpamëse e politikës së jashtme të SHBA nën Presidentin Donald Trump – një përpjekje për të krijuar një partneritet shumëpalësh me Japoninë, Indinë dhe Australinë në mbështetje të një rajoni “të hapur dhe të lirë” të Indo-Paqësorit. Kjo do të thotë një rajon që nuk i n ënshtrohet d ominimit nga Kina dhe modelit të saj a utokratik. Dialogu Katërpalësh i Sigurisë, ose “Quad”, i cili filloi në 2004 dhe u ringjall në 2017 nga ekipi i sigurisë kombëtare të z. Trump, mori një hov të madh javën e kaluar me takimin e tij të parë – megjithëse virtual – të katër udhëheqësve. Këtë javë, zyrtarë të lartë amerikanë do vizitojnë Tokion dhe Delhin e Ri, si dhe Korenë e Jugut përpara bisedimeve të nivelit të lartë të administratës së re me Kinën.

Nën zotin Trump, Quad u përqendrua kryesisht në sigurinë detare. Por në Samit, udhëheqësit ranë dakord së bashku për të trajtuar ndryshimin e klimës, “sfidat e paraqitura nga teknologjitë e reja” dhe epideminë Covid-19. Ata filluan një projekt të prekshëm dhe potencialisht të rëndësishëm – për të prodhuar dhe shpërndarë së bashku në të gjithë Azinë Juglindore deri në 1 miliard doza të vaksinës kundër koronovirusit deri në fund të vitit 2022. Ashtu siç thanë dhe bënë katër udhëheqësit, shpërndarja e vaksinës nuk synon qartë Kinën – por ajo do të ofrojë një alternativë ndaj s htytjes a gresive të vetë Pekinit për të zgjeruar ndikimin e saj në rajon, përmes fuqisë së butë dhe të fortë, transmeton lexo.com.al.

Ka pak dyshime që grupimi i ri ia detyron ekzistencën e tij s unduesit kinez Xi Jinping dhe politikave të jashtme a gresive që ai ka ndjekur në dekadën e kaluar – nga një ndërtim u shtarak në Detin e Kinës Jugore deri te promovimi i një forme të re, të drejtuar nga teknologjia e lartë a utokracie, si model për qeverisjen globale. Quad u themelua në fillim të viteve 2000 pjesërisht për shkak të mungesës së entuziazmit në Australi; por ai vend është bërë që atëherë objektiv kryesor i s anksioneve tregtare të motivuara politikisht të r egjimit Xi dhe përpjekjeve të a shpra për të heshtur pikëpamjet k ritike ndaj Kinës nga akademikë dhe gazetarë. India, me traditën e saj të gjatë të m osvendosjes, ishte gjithashtu një pjesëmarrëse e vakët në Quad deri vitin e kaluar, kur u përfshi në a rmiqësitë më të k ëqija kufitare me Kinën në dekada. Tani, Kryeministri Narendra Modi është ai që thotë se “Quad është pjekur në moshë”.

Thënë këtë, forca e grupimit nuk duhet të mbivlerësohet. Nuk është një aleancë u shtarake dhe nuk ka gjasa të bëhet një e tillë së shpejti; nëse re gjimi Xi fillon një l uftë në Paqësor në vitet e ardhshme – të themi, për të p ushtuar Tajvanin – mund të mos jetë shumë e dobishme. Nën kryeministrin e saj të ri, Yoshihide Suga, Japonia duket më pak e investuar në këtë iniciativë sesa ishte nën paraardhësin e tij skifter, Shinzo Abe. Ndoshta më s hqetësuese, Quad e paraqet veten si një grup demokracish që promovojnë vlerat liberale, por qeveria e z. Modi ka qenë aq s htypëse e fjalës së lirë dhe lirive civile sa India kohët e fundit zbriti në vlerësimin e Freedom House në “pjesërisht e lirë”, transmeton lexo.com.al.

Promovimi i Quad është një veprim i mençur nga administrata e Biden. Por duhet ende të forcojë aftësitë u shtarake të SHBA në rajon dhe të forcojë marrëdhëniet tregtare me vendet aziatike nëse dëshiron të k undërshtojë në mënyrë efektive Kinën në vitet e ardhshme. Quad nuk është zëvendësim për forcën ekonomike dhe u shtarake të SHBA./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.