Nga Bonnie Kristian/ Ish diplomati i Koresë së Veriut Ryu Hyun-woo dha intervistën e tij të parë më 31 janar që kur u largua në Korenë e Jugut më shumë se një vit më parë, dhe ai tha atë që duhet të ishte e qartë: Koreja e Veriut nuk do të den uklearizohet – të paktën, jo shumë shpejt. Ryu tha për CNN se “F uqia b ërthamore e Koresë së Veriut është e lidhur drejtpërdrejt me stabilitetin e r egjimit. Nuk mund ta imagjinoj që ata ta shfuqizojnë këtë”. Ky është një mesazh që Presidenti i SHBA Joe Biden duhet të dëgjojë. Pas disa përpjekjesh premtuese në diplomaci, administrata Trump h arxhoi shansin e saj me Korenë e Veriut duke kërkuar që Pyongyang të angazhohej për den uklearizimin e plotë para se bisedimet serioze të fillonin madje. Biden nuk mund të përmirësojë atë rekord të d ëshpëruar nëse fillon me të njëjtin gabim. Ai duhet të pranojë që den uklearizimi nuk është një qëllim realist për marrëdhëniet SHBA-Kore e Veriut për një të ardhme të parashikueshme dhe të negociojë në vend të kësaj për qëllime më të arritshme, transmeton lexo.com.al.

Komentet e Ryu nuk janë në të vërtetë një pasqyrë e re. Përkundrazi, transparenca e vetme e regjimit Kim është angazhimi i tij ndaj a rsenalit të tij b ërthamor dhe arsyetimi i tij prapa këtij qëndrimi. Kim Jong Un beson – mjaftueshëm në mënyrë racionale – se nëse heq dorë nga a rmët e tij b ërthamore, ai i hap vetë udhë ndryshimit të re gjimit të de tyruar nga SHBA dhe ndoshta vd ekjes së tij. Ai e beson këtë sepse e ka parë të ndodhë dhe nuk do të ndryshojë mendim derisa të mos e perceptojë më atë rr ezik. Media e drejtuar nga shteti i Koresë së Veriut ka theksuar në mënyrë të qartë Saddam Hussein të Irakut dhe Moammar Gadhafi të Libisë si shembuj të fatit që Kim kërkon të shmangë. Të dy ishin di ktatorë në listën e go ditjes të SHBA dhe pa a rmë b ërthamore, të dy u rr ëzuan dhe u vr anë. Kundrejt sfondit të tij, Kim pa a rmë b ërthamë nuk është gjë tjetër veçse një d iktator mi zor i një vendi të varfër me forca konvencionale të d obëta, të vjetruara dhe us htarë, fjalë për fjalë, të rrëgjuar nga shtypja. A rmët e tij b ërthamore janë sigurimi i tij i besueshëm i mb ijetesës së r egjimit (dhe personal). Njohja e brendshme e Pyongyang nuk është e nevojshme për të parë se Ryu ka të drejtë, transmeton lexo.com.al.

Nëse Biden ruan politikën e gjatë të Uashingtonit – dhe planin e tij të fushatës – për të kërkuar den uklearizimin ose asgjë, ai nuk do të marrë asgjë. Ky është parashikimi p esimist i Ryu: “SHBA nuk mund të tërhiqet nga den uklearizimi dhe Kim Jong Un nuk mund të den uklearizohet”. Në këtë skenar, ng ërçi është i përhershëm. Marrëdhëniet SHB.-Kore e Veriut do të jenë po aq të ndenjura në fund të mandatit të Biden-it sa janë në fillimet e saj. Ky nuk është rezultati më i k eq për si gurinë e SHBA. Ne mund të jetojmë me ng ërç nëse duhet – në fakt, ne kemi jetuar me të për dekada. Parandalimi i SHBA do të vazhdojë, pasi Kim kupton se ag resioni i pa pr ovokuar nga ana e tij do të rezultojë në pikërisht pu shtimin dhe përm bysjen që ai shpreson të shpëtojë. Por me siguri ne mund të bëjmë më mirë sesa ngë rçi. Ekipi i Biden duhet të shikojë den uklearizimin në të kaluarën drejt rezultateve diplomatike që janë realisht të mundshme në planin afatshkurtër. Një ng rirje bë rthamore është një mundësi e fortë në arenën e sigurisë kombëtare, ashtu siç është një traktat zyrtar i paqes për Luftën Koreane, transmeton lexo.com.al.

Ne duhet të heqim gjithashtu san ksionet amerikane që e bëjnë jetën mesatare të Koresë së Veriut më të vës htirë, të hapim Korenë e Veriut ndaj kulturës dhe tregtisë ndërkombëtare, të devijojmë lidershipin diplomatik drejt Koresë së Jugut dhe të forcojmë marrëdhëniet pozitive ndër-koreane për ta bërë kon fliktin më pak të mundshëm dhe për të lejuar që familjet e ndara prej dekadash të ribashkohen. Një vend i mirë për të filluar është rekomandimi i Koresë së Jugut këtë javë për lehtësimin e ngarkesës së san ksioneve – e cila nuk po përmbush asnjë arritje drejt den uklearizimit gjithsesi – si një gjest i vullnetit të mirë për të joshur Pyongyang përsëri në negociata. Nëse Biden do të refuzojë status quo-në e dë shtuar në mënyrë dem onstrative për të kërkuar denu klearizimin, mbetet të shihet. Qëndrimi i tij gjatë fushatës dyfishoi qasjen e disk redituar të administratave të kaluara dhe në një intervistë me MSNBC këtë javë, sekretari i tij i shtetit, Antony Blinken, përsëriti “denu klearizimin e Gadishullit Korean” si qëllimin e Biden.

Por Blinken pranoi gjithashtu që marrëdhëniet SHBA-Kore e Veriut “janë pë rkeq ësuar në të gjithë administratat” dhe tha se Biden ka kërkuar një rishikim “për t’u siguruar që ne jemi duke përdorur mjetet më efektive” në këtë diplomaci. Ndoshta ai rishikim do të zbulojë faktin e vetëkuptueshëm: se edhe mjetet më të mira nuk mund të përmbushin një detyrë të pamundur./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.