Nga Harry Enten/ Donald Trump nuk është më President. Ai nuk ka më megafonin e twitter. Por mos u gaboni: Kjo është ende Partia Republikane e Trump. Ju e shihni këtë në veprimet e partisë qendrore republikane dhe degëve lokale që përpiqen të n dëshkojnë ata që shkuan k undër Trump. Ju e shihni këtë në shumicën e republikanëve kongresistë që votojnë për të mbështetur një k undërshtim ndaj votave elektorale në Pensilvani për Presidentin Joe Biden.

Dhe më shumë se kaq, ju e shihni këtë në sondazhe, gjë që tregon se Trump është në një pozitë historikisht të fortë për një ish-president për zgjedhjet primare. Në të vërtetë, ai paraqitet jashtëzakonisht mirë midis republikanëve në kontekstin e kandidatëve të ardhshëm për President.

Udhëheqësit republikanë shkojnë k undër Trump në r rezikun e tyre të mundshëm elektoral. Nuk është se republikanët e tjerë nuk mund ta mundin Trump. Do të duhet të presim dhe ta shohim këtë. Përkundrazi, ai mund të jetë një zë shumë i madh gjatë katër viteve të ardhshme.

Pas k ryengritjes në Kapitolin e SHBA në 6 janar, Trump ende po vlerëson mundësitë për zgjedhjet e mundshme primare të 2024. Një shumicë e republikanëve (57%) thanë në një sondazh të Ipsos KnowledgePanel se ai duhet të ishte i nominuari për vitin 2024, transmeton lexo.com.al.

K undër kundërshtarëve të njohur, Trump kryeson me lehtësi. Mes atyre që ose votuan për Trump në vitin 2020 ose që janë republikanë, Trump ka mesataren e rreth gjysmës së votave primare. Askush tjetër nuk është as afër. Por fakti që Trump merr gjysmën e votave mund të duket i ulët duke pasur parasysh që Trump fitoi mbi 90% të votave në zgjedhjet paraprake të vitit 2020.

Pozicioni i tij, sidoqoftë, është jashtëzakonisht i pazakontë për një President që sapo humbi në zgjedhjet e përgjithshme. Siç e kam vërejtur më parë, ish-Presidentët zakonisht nuk drejtojnë zgjedhjet primare të ardhshme. Shumica e votuesve të partive janë të lumtur kur shohin Presidentët e tyre që rrëshqasin në perëndimin e diellit.

Të tre Presidentët që humbën shansin e tyre për një mandat tjetër (Gerald Ford në 1976, Jimmy Carter në 1980 dhe George H.W. Bush në 1992) ishin të gjithë prapa në sondazhet e hershme pas humbjes së tyre. Ford ishte në vendin e dytë, Carter ishte në vendin e tretë dhe Bush ishte në vendin e katërt. Askush nuk iu afrua as gjysmës së votave primare, transmeton lexo.com.al.

Fakti që Trump po bën mirë shton p resionin e ushtruar mbi republikanët brenda partisë për t’iu përmbajtur ndonjë doktrine të ish-presidentit. Këta anëtarë të Kongresit dhe zyrtarë të tjerë të zgjedhur (dhe të pazgjedhur) e dinë se Trump është politikani më i fuqishëm brenda partisë midis bazës. Të s fidosh Trump do të thotë të nisesh një s fidë primare midis një elektorati ku shumë votues e duan akoma atë.

Por le të zgjerojmë databazën tonë historike. Le të kthehemi te sezoni primar të 1980 dhe të shohim të gjithë zgjedhjet primare që nuk përfshinin një President aktiv. Niveli mesatar në sondazhet primare ishte rreth 1/3 e votave. Trump është shumë mbi këtë.

Dy kandidatët e vetëm që grumbullonin më shumë se 50% (dmth. mbi Trump) në këtë pikë ishin Hillary Clinton në 2016 dhe Al Gore në 2000. Udhëheqjet e tyre ishin mjaft të forta sa që dolën pak s fidues të brendshëm dhe të dy kishin fitore të qarta primare. Në të vërtetë, ndërsa është jashtëzakonisht herët të mendosh për zgjedhjet primare të vitit 2024, do të ishte b udallallëk të anashkalohej f orca e Trumpit në pozicionin në të cilin ndodhet.

Në 15 zgjedhjet primare që nga viti 1980, kandidati që udhëhoqi midis atyre që kandiduan fitoi në të vërtetë nëntë herë (ose në 60% të të gjithë shembujve). Duke qenë se shumica e fushatave primare kanë shumë kandidatë që kandidojnë, një epërsi edhe në këtë moment të hershëm është e rëndësishme edhe nëse nuk është përcaktuese, transmeton lexo.com.al.

Kandidatja e vetme që ishte afër në distancë vendit ku ndodhet Trump, kandidoi dhe humbi në zgjedhje, ishte Clinton në 2008. Ajo kishte rreth një të tretën e votave primare. Udhëheqësja që kandidoi dhe humbi kishte rreth 20% deri 25%, varësisht nga sondazhi që mund të shikoni. Trump ka dyfishin për momentin.

Ndoshta nuk duhet të jetë për t’u habitur që Trump po shkon kaq mirë në sondazhe. Ndërsa humbja e një palë zgjedhjeje të përgjithshme mund të d ëmtojë r ëndë perspektivat e zgjedhjeve primare të shumicës së Presidentëve ose atyre që kanë fituar më parë emërimin e partisë së tyre, humbja nuk mund të sjellë shumë dëmtime nëse votuesit mendojnë se ju jeni g rabitur.

Trump dhe shumë mbështetës të tij pretenduan në mënyrë të g abuar dhe pa asnjë copë provë se v jedhja ishte arsyeja që ai humbi. Ky s fidim kaloi nëpër gjykata dhe madje edhe në Kongres. Sigurisht, fitorja e Biden ishte e ligjshme. Një sondazh i Universitetit Monmouth i kryer pasi Trump u largua nga Shtëpia e Bardhë zbuloi, megjithatë, se 72% e republikanëve thanë se Biden fitoi vetëm për shkak të v jedhjes. Kjo përqindje e lartë është e pashembullt. Ndoshta ndihmon Trump që të vazhdojë të pretendojë se është fituesi siç thotë përherë. Dhe tani, republikanët duket se janë më të gatshëm të vazhdojnë ta shohin atë kështu gjithashtu./CNN/Lexo.com.al/e.c.