Drejtoresha e re e Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve parashikoi të mërkurën se numri i të vd eku rve nga COVID-19 në Shtetet e Bashkuara do ta kalojë shifrën 500,000 deri më 20 Shkurt.Rochelle Walensky tha gjatë konferencës së parë zyrtare për shtyp se brenda tre javëve të ardhshme, numri i të vd eku rve në SHBA mund të arrijë diku midis 479,000 dhe 514,000.

Presidenti Joe Biden ka premtuar të njoftojë rregullisht fakte të bazuara tek shkenca për një publik gjithnjë e më të irrituar nga ritmi i ngadaltë i shpërndarjes së vaksinave. Parashikimi i Walensky për vdekjet nga koronavirusi vjen ndërsa drejtori i Shtëpisë së Bardhë për COVID-19 Jeff Zients tha se Departamenti i Shëndetësisë po punon për të vënë në dispozicion më shumë profesionistë të shëndetit për të administruar vaksinimet.

Zients tha se qeveria do të autorizojë mjekë dhe infermierë në pension për të administruar vaksinat dhe se profesionistët e liçencuar në një shtet do të lejohen të administrojnë vaksina në shtetet e tjera. Fatura e ndihmës për koronavirusin-Zients tha gjithashtu se Kongresi duhet të miratojë ndihmën financiare për CODID-19 të propozuar nga Presidenti Biden për të ruajtur ritmin e vaksinimeve dhe shtuar aftësitë testuese. Ai tha se administrata po punon për të përmbushur objektivin e Biden për të shpërndarë të paktën 100 milionë doza vaksinash brenda 100 ditëve.

Pjesa kryesore e Planit të Shpëtimit prej 1.9 trilionë dollarësh të Biden, për të cilin disa ligjvënës republikanë ankohen se është shumë i kushtueshëm, synon të ndihmojë në ringjalljen e ekonomisë, e cila është dobësuar rëndë nga pasojat e pandemisë.

Rreth 400 miliardë dollarë janë për masat për frenimin e virusit, duke përfshirë rritjen dramatike të ritmit të vaksinimeve dhe ndërtimin e një infrastrukture për testime intensive Në konferencën e së mërkurës morën pjesë zëvendësi i Zients, Andy Slavitt, eksperti i sëmundjes infektive, Dr. Anthony Fauci dhe kryetarja e grupit të posaçëm për COVID-19, Dr. Marcella Nunez-Smith.

“Shtëpia e Bardhë respekton dhe do të ndjekë shkencën, dhe shkencëtarët do të flasin në mënyrë të pavarur,” tha Slavitt. Sipas Universitetit Johns Hopkins, SHBA kanë shifrat më të larta në botë për infektimet dhe vdekjet nga COVID-19: rreth 25.5 milionë raste të konfirmuara dhe më shumë se 426,000 vdekje.